Mozaik

42 kilós a világ legnagyobb fán termő gyümölcse

A jackfruit mellett egy dinnye is csak narancsnak tűnik.

A jackfruit – legmegfelelőbb magyar elnevezéssel kenyérfa vagy jákafa – az eperfafélék családjába, a kenyérfák nemzetségébe tartozó fafaj, amely Délkelet-Ázsiában őshonos, Bangladesben pedig a nemzet gyümölcseként tisztelik. Ez a Földön az egyetlen, akár 15 méter magasra megnövő fa, melynek termése a törzsén növekszik. A jackfruit a legnagyobb fán termő gyümölcs a világon.

jackfruit1

A rekord: 42, 72 kg

Méreteit tekintve valóban hatalmasnak számít, a gyümölcs legnagyobb példányai a 40 kilót is meghaladhatják. A Guinness-rekordok közé – melyet az indiai Puneban hitelesítettek – 2016 júniusában került be az eddig legnagyobbra „cseperedett” jackfruit: súlya 42,72 kg, hosszúsága 57,15 cm, kerülete 132,08 cm volt.

A 6-9 hónapig érő, furcsa külsejű gyümölcs első ránézésre nem igazán étvágygerjesztő: rücskös és zöld héja van. Rózsákra osztható, a rózsák között fehér ragacsos anyag és mag van, ezek nem ehetőek. Aki már fogyasztott belőle, az finomnak tartja. Szivacsos húsa édeskés, a mangó-őszibarack-banán ízére emlékeztető, illata az ananászhoz hasonló. Kálium tartalma magas, rendszeres fogyasztása így segíti az izmok működését és hidratáltságát, valamint kedvező hatással van a vérnyomásra.

BANGLADESBEN A NEMZET GYÜMÖLCSE
BANGLADESBEN A NEMZET GYÜMÖLCSE

Gasztronómiai felhasználása változatos

Sütve, hús helyett, de köretnek, desszertnek és nyersen fogyasztják, de készítenek belőle chipset és fagylaltot is. Az éttermi konyhákban inkább a konzervbe csomagolt  gyümölcsöt használják, mert a jackfruit megtisztítása és szétbontása nagyon időigényes, és már-már nehezebb, mint egy fél sertésé.

jackfruit3

Egy blogban olvastuk az alábbi szellemes ismertetőt a jackfruitról:

A jackfruit igazi családi gyümölcs. Egyedül nem is érdemes nekiállni a fogyasztásának, mert vagy rád rohad a háromnegyede, vagy belehalsz, ha mind megeszed. A jackfruit mellett egy dinnye is csak narancsnak tűnik, egy narancs meg egy cseresznyének, egy cseresznye meg egy borsnak, egy borsot meg nem is lehet mihez hasonlítani, de nem is kell, mert ki az a hülye, aki borsra asszociál egy jackfruit láttán. Rendkívül sok előnye van, főleg kofák számára, akik ritkán számolnak be jackfruit lopásról. Ha eltűnik egy példány, elég könnyű észrevenni, ha meg valaki nekiiramodik eggyel, azt hagyják futni, megérdemli – hátha elesik vele,és  akkor még jót is röhögnek.

Ha valaki kedvet kapott a kóstoláshoz, nem kell Délkelet-Ázsiába utaznia. Körülnéztünk a neten, és gyorsan megtudtuk, hogy Jackfruit-konzerv Magyarországon is kapható, még házhoz is szállítják.

Ha nem hiszed, nézz utána! Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik