Kertünk-Portánk

Alföldi gazda kapta a Magyarország legszebb birtoka díjat

Úgy gazdálkodik, hogy uniós támogatások nélkül is életképes legyen a birtok.

Első alkalommal adták át a Magyarország legszebb birtoka díjat. Az elismerést Somodi Ferenc gazdálkodó vehette át szombaton Velencén – írta az Agrotrend.

Állattenyésztés, borászat, gyümölcs- és szőlőtermesztés, kertészet, kistermelői családi birtok, szántóföldi növénytermesztés kategóriákban hirdettek győzteseket és közönségdíjat is odaítéltek. A kategóriák nyertesei közül a szakmai zsűri titkos szavazással választotta ki az abszolút győztest, azaz ítélte oda a Magyarország legszebb birtoka címet. Ezt a Bács-Kiskun megyei Somodi Ferenc – a gyümölcs- és szőlőtermesztés kategória legjobbjaként – vívta ki, aki harminchektáros alma-, szilva- és kajszi-gyümölcsültetvényen gazdálkodik.

Somodi Gyümölcstermesztő Birtok

Somodi Ferenc édesapja örökségét viszi tovább, 19 éve vezeti a családi vállalkozást. Agrármérnöki egyetemi végzettsége van, kertész szakiránnyal. A birtokon egyhektáros díszkert pompázik. A fenntartható gazdálkodás szempontjait kötelezőnek tartja: úgy gazdálkodik, hogy a nagyszerű lehetőségeket nyújtó uniós támogatások nélkül is életképes legyen a birtok. Német és osztrák piacra exportál. A birtok épített környezet, az ősi családi tanyát építtették újjá. Lakóház, hűtőház, gyümölcsös együtt, mert „ki nem megyünk a kerítésen” – vallja a szakember. Ezeket stílusban is igyekszik érvényesíteni, elsősorban a Németországban szerzett farmgyakorlat tapasztalatai alapján.

A Somodik birtokon – mely Kecskemét és Lajosmizse között terül el – egyébként 1720 óta működik a családi gazdálkodás.

Fotók: magyarorszaglegszebbbirtoka.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik