Ismerd meg a fahéjat: az isteni öröm növénye, az oltalom fűszere

Lélektani hatását tekintve talán nem véletlen, hogy a nagy ünnepeink fűszere.
Kapcsolódó cikkek

A fahéj az egyik legismertebb fűszerünk, amit egyben gyógynövénynek is tekinthetünk. Mintegy 18 fajta fahéjfa létezik a Földön, ezek közül a Ceylon szigetén termesztett Cinnamomum verum (valódi vagy ceyloni fahéj) a legegészségesebb, és a legjobb ízű, illetve illatú.

Előfordulása

Délkelet-Ázsia, India, Sri Lanka és a Fülöp-szigetek a legismertebb természetes előfordulási helyei. Napjainkban is nagy kiterjedésű ültetvényeken termesztik.  8–10 m magas, örökzöld fa. Törzse dúsan elágazó. A termesztett példányokat évente visszavágják, így nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni.  A termesztők a fa három évesnél nem idősebb ágairól, fiatal hajtásairól hántják le a kérget, majd azt megszárítják vagy őrlik. Vízgőz-desztilláció segítségével illóolaját is kinyerhetik.

Fotó: wikimedia commons

Felhasználása

Közismerten étkezési céllal, általában édes ételek aromásító fűszerként használják. A finom sütemények, mézeskalácsok mellett a capuccino vagy forró csoki és jó forralt bor elengedhetetlen fűszere. Gyógynövényként közvetlenül fogyasztva, gyógyfőzetek alkotórészeként, aromás olajok, krémek hatóanyagaként vagy illóolaja aromaterápia során inhalálásra alkalmazható. Kérgének, őrleményének parázsos vagy főzőlapon képződő füstje a levegő fertőtlenítésére is kiváló.

A fahéj szervezetre gyakorolt hatása

Fotó: pixabay.com
Kardamommal szép az élet: tippek, receptek, érdekességek
A vanília és a sáfrány után a világ egyik legidősebb és legdrágább fűszernövénye szívet-lelket melegít.

Lélektani hatása

Az isteni öröm növénye. Meleg, szeretetteljes állapotba emel, segíti a nemesszívűség és a megbocsájtás megjelenését.  Hangulatjavító, lelkesítő hatású, a letörtség és a nyomasztó hangulat ellenszere.

Illóolaja

A fahéj illóolaját ne kenjük bőrünkre, de még fürdővízbe tenni sem ajánlatos, mert erősen irritáló hatású. Párologtatásához kiválóan illeszkedik a jázmin, a narancs, a mandarin, a szegfűszeg és a szantálfa olaja.

Ellenjavallat

Terhesség esetén lehetőleg kerüljük a fogyasztását, főként nagy mennyiségben. Akut gyulladás esetén is lehet káros. A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben károsak is lehetnek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták. Ha lehetséges cassiai fahéj helyett ceylonit vásároljunk.

Forrás: Dr. Kmeth Sándor: Herbárium

Címlapfotó: pixabay.com

5 toplistás forró csokoládé ínyenceknek és kevésbé ínyenceknek
Egy kedvenc ital, aminek számtalan fűszerezését és ízesítésének titkait kutatjuk, mutatjuk.