Kertünk-Portánk
Miskolc, 2011. május 25.
Gönci barack egy kertben. Az Európai Bizottság 2011. május 24-én Brüsszelben jelentette be a gönci barackról szóló döntését, azt, hogy a különleges magyar gyümölcs ezzel egy szûk körû - mintegy ezer élelmiszert magában foglaló - termékcsoportba kerül, a tagországok uniós védelmet élvezõ más hagyományos árucikkei közé. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja.
Felvételünk 2010. július 13-án készült.
MTI Fotó: Szalóczy Tibor

Károkat okoztak a fagyok a barackosokban

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 03. 05. 16:40

Messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni az idei szezonról.
Korábban a témában:

A múlt héten tapasztalt nagy mínuszok helyenként okozhattak károkat a szántóföldi növényeknél – főként ott, ahol nem védte hótakaró a növényeket -, de országos problémáról nem beszélhetünk – közölte az MTI megkeresésére hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Budapest, 2009. július 2.
A budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Genetika és Növénynemesítés Tanszék Kísérleti Üzem és Tangazdaság péteri majorjában beérett több nemesített sárgabarack fajta.
MTI Fotó: Balaton József
Fotó: MTI/Balaton József

A tájékoztatás szerint a gyümölcsösökről elmondható, hogy az almát, a cseresznyét és a szilvát a hideg nem károsította, mivel a fák a legtöbb termőkörzetben még kényszernyugalmi állapotban vannak. A nyugat-dunántúli kajszibarack ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban viszont már előrehaladottabb volt a vegetáció, itt ezért számolni kell a fagy káros hatásaival.

A hideg idő ugyanakkor növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető. A téli meleg miatt ugyanis az idén a megszokottnál több volt az áttelelő kártevő és kórokozó, melyek számát a fagyos időjárás jelentős mértékben csökkenthette. Ettől függetlenül a gazdálkodóknak még így is fokozott figyelmet kell fordítaniuk majd a növényvédelemre.

Budapest, 2009. július 2.
Rácz Szabó Róbert, a faiskola vezetõje az ültetvényen. A budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Genetika és Növénynemesítés Tanszék Kísérleti Üzem és Tangazdaság péteri majorjában beérett több nemesített sárgabarack fajta.
MTI Fotó: Balaton József
Fotó: MTI/Balaton József

Mindennek alapján azonban egyelőre még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei szezonról. A hideg időjárás okozta esetleges károkról szakmailag megalapozott információkra legelőbb a vegetációs időszak elején – március végén – lehet számítani. Ekkorra a NAK egy gyors állapotfelmérést készít az érintett kultúrákról – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Szalóczy Tibor

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.