Kertünk-Portánk

Károkat okoztak a fagyok a barackosokban

Messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni az idei szezonról.

A múlt héten tapasztalt nagy mínuszok helyenként okozhattak károkat a szántóföldi növényeknél – főként ott, ahol nem védte hótakaró a növényeket -, de országos problémáról nem beszélhetünk – közölte az MTI megkeresésére hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Fotó: MTI/Balaton József

A tájékoztatás szerint a gyümölcsösökről elmondható, hogy az almát, a cseresznyét és a szilvát a hideg nem károsította, mivel a fák a legtöbb termőkörzetben még kényszernyugalmi állapotban vannak. A nyugat-dunántúli kajszibarack ültetvényekben és kisebb mértékben a dél-alföldi őszibarackosokban viszont már előrehaladottabb volt a vegetáció, itt ezért számolni kell a fagy káros hatásaival.

A hideg idő ugyanakkor növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető. A téli meleg miatt ugyanis az idén a megszokottnál több volt az áttelelő kártevő és kórokozó, melyek számát a fagyos időjárás jelentős mértékben csökkenthette. Ettől függetlenül a gazdálkodóknak még így is fokozott figyelmet kell fordítaniuk majd a növényvédelemre.

Fotó: MTI/Balaton József

Mindennek alapján azonban egyelőre még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei szezonról. A hideg időjárás okozta esetleges károkról szakmailag megalapozott információkra legelőbb a vegetációs időszak elején – március végén – lehet számítani. Ekkorra a NAK egy gyors állapotfelmérést készít az érintett kultúrákról – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Szalóczy Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik