Kertünk-Portánk

Védelmet kaptak a méhek: káros vegyszereket tiltott be az EU

Tapasztalatok támasztják alá, hogy nincs szükség a betiltott vegyszerekre.

Kicsit fellélegezhetünk, a méhek most védelmet kaptak az Európai Bizottságtól, amely megszavazta az összes olyan rovarölő szer használatát, amelyek kockázatot jelentenek a népszerű beporzókra. Bár Magyarország a méhekre veszélyes vegyszer betiltása ellen foglalt állást, a többség a neonikotinoidok tilalma mellett döntött.

Fotó: pixabay.com

A 2018 végéig várhatóan hatályba lépő tilalom megtiltja a nikotinból származó peszticidek alkalmazását, kivéve azokat a zárt üvegházakat, ahol a méhek valószínűleg nem lépnének kapcsolatba a növényekkel.

A tilalom az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által februárban közzétett tanulmány bizonyítékaira alapozott, amely a neonikotinoidok káros hatásait tárta fel.  A jelentés kiemelte, hogy a neonikotinoid terhelés kevésbé valószínű, hogy a közvetlen érintkezés eredménye, hanem inkább a víz és a talaj szennyeződése következtében lép fel. Az új tilalom ennek értelmében szélesebb kört érint.

2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid: a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta által kifejleztett tiametoxám részleges tilalmát vezette be a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A mostani döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra.

A Greenpeace Magyarország üdvözli, hogy az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Csupán négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, mellyel az agrovegyipari lobbi érdekeit helyezték volna a beporzók, a környezet és az emberek védelmének érdekei elé.

via/mnn

Címlapfotó: pixabay.com

Méhecske hotelekkel segíthetjük és védhetjük a magányos beporzókat
A beporzó rovarok védelmének érdekében darázsgarázsok elhelyezésére biztatnak a természetvédők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik