Életmód

Drasztikusan csökkent idén a méhek száma hazánkban

Az elszaporodott ázsiai méhatka által terjesztett vírusok miatt negyedére csökkent a hazai méhállomány száma – írja az agrárszektor. Békés megyében az ősszel regisztrált 78 ezres méhállomány körülbelül 20 ezerrel csökkent az elmúlt hónapokban, akadt olyan termelő, aki a méhei 70 százalékát elveszítette. Mostanra nagyjából stabilizálták az állományt, de a fiatal egyedek idén már nem tudnak bekapcsolódni a termelésbe.

A szélsőséges és változékony időjárás sem tett jót az idei mézpiacnak, de előreláthatóan a hazai mézellátás biztosított.

Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke elmondta, hogy átlagosan egy termelő család 25-30 kilogramm mézet állít elő, most a betegség miatt csak 12-15-öt produkáltak . Ugyanakkor hozzátette, hogy a repceméz kivételével magyar fogyasztói igényeket ki tudják elégíteni. Az átlagos magyar mézfogyasztás évente 70-80 dekagramm.

Békés megyében van hazánk legkevesebb akácerdeje, ezért a termelők az északi országrészbe vitték a méheket, de a kora tavaszi fagyok csaknem 90 százalékban tették tönkre ezen országrész virágait. A Nyírségben is 30-40 százalékos volt a fagykár, de összességében elmondható, hogy az idei akácméz megegyezik egy gyenge-közepes év termésével.

A megyében a 65 ezer hektáron termő igen értékes napraforgó többnyire  jól mézel, a nagybani piacon jelenleg a tavalyival nagyjából azonos felvásárlási árat, kilónként 650 forintot kínálnak a napraforgó- és a vegyes-méz kilójáért.

Elkészült a legszebb magyar videó a napraforgók földjéről
Csodálatos képkockák a Vas megyei Uraiújfaluból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik