Gyógynövénygyűjtési kisokos: mit, mikor, hol és hogyan

Ha meg szeretnénk tapasztalni a gyógynövények erejét, akkor fontos tudni az alábbi szabályokat.
Kapcsolódó cikkek

Miként kell begyűjteni a gyógynövényeket? Akár saját kertünkben termesztjük őket, akár a természetben gyűjtjük, fontos betartani a szakemberek tanácsát!

Szakszerű gyűjtés feltételei

Biztos morfológiai ismeretek

Gyűjtendő növényi rész ismerete

A gyógynövényeknek nem minden része tartalmaz azonos minőségű és mennyiségű hatóanyagot, ezért különböző részeik alkalmasak a drogelőállításra. Egyes növényfajoknak csak a virágját, a levelét, a gyökerét vagy a termését, másoknak pedig esetleg két-háromféle részét is gyűjteni kell. Ekkor gondoskodni kell az elkülönítésről már a gyűjtés során is. A gyűjtés növényfajonként eltérő fejlettségi állapotban történhet, és a gyűjtést követő tisztítást-szárítást is különböző előírások szerint kell végezni.

Ismerni kell, hogy az adott faj mely része és milyen állapotban szolgáltatja a drogot, ezt a gyógyszerkönyv és a vonatkozó drogszabványok írják le.

Fotó: pixabay.com

Gyűjtési módok

A gyógynövényeknek nem minden része tartalmaz azonos minőségű és mennyiségű hatóanyagot, ezért különböző részeik alkalmasak a drogelőállításra. Egyes növényfajoknak csak a virágját, a levelét, a gyökerét vagy a termését, másoknak pedig esetleg két-háromféle részét is gyűjteni kell. Ekkor gondoskodni kell az elkülönítésről már a gyűjtés során is. A gyűjtés növényfajonként eltérő fejlettségi állapotban történhet, és a gyűjtést követő tisztítást-szárítást is különböző előírások szerint kell végezni. Vannak azonban általánosnak ítélhető szempontok, melyeket az egyes növényi részek gyűjtése során figyelembe vehetünk.

A fekete nadálytő lehet kertünk, otthonunk Jolly Jokere
Egyetlen sporttáskából vagy házi patikából sem hiányozhat.

Megfelelő gyűjtési időpont ismerete

Jótékony gyógynövényes fürdők megelőzésre és betegségre
A fürdés az ősidőkben gyógytényező volt. A törvények kötelezővé is tették a fürdést. Már akkor tudták: jobb a betegséget megelőzni, mint kezelni azt

Néhány példa a gyűjtés idejére

Fotó: pixabay.com

Élőhelyismeret

Mielőtt gyűjtögetni kezdenénk a természet kincseit, ezekre figyeljünk
Az erdőt járva sok vonzó dologgal találkozhatunk. Jó tudni, hogy ezek közül mit vihetünk haza, és mit nem.

Megfelelő gyűjtési mód ismerete

Címlapfotó: pixabay.com