Életmód

Mielőtt gyűjtögetni kezdenénk a természet kincseit, ezekre figyeljünk

Az erdőt járva sok vonzó dologgal találkozhatunk. Jó tudni, hogy ezek közül mit vihetünk haza, és mit nem.

Az erdei kirándulások során sokan kíváncsiságból vagy éppen gyűjtögetési szenvedélyüknek hódolva  hazavisznek olyan természeti értékeket is, amik gyűjtése tilos. Az alábbiakban a Turista magazin segítségével megmutatjuk, mire figyeljünk, ha az erdőt járjuk.

Agancsok és egyéb trófeák

A vadászterületen elejtett, elfogott vad és annak trófeája, a hullatott agancs, a szárnyas vad gyűjtött tojása, az elhullott vad teteme a vadászatra jogosult tulajdona. Ebből adódóan lopásnak minősül, ha például talált agancsot viszünk haza. Trófeának minősül az elejtett gímszarvas, dámszarvas, valamint az őz agancsa, a muflon csigája, továbbá a vaddisznó agyara.

Gomba, moha, bogyó, rőzse

Erdei haszonvételnek minősül 

  • az elhalt, fekvő fa és gally -,
  • toboz és díszítőlomb -,
  • gomba-,
  • vadgyümölcs -,
  • virág, gyógynövény -,
  • a fenyőgyanta gyűjtése,
  • a bot, nád, sás, gyékény termelése és fű kaszálása

Ezen erdei haszonvételek gyakorlásának feltételeit – amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik – az erdőgazdálkodó határozza meg.

  • Az erdőből az akácmag engedélyezett gyűjtésének kivételével erdei avar vagy a talaj humuszos termőrétegének összegyűjtése és elszállítása tilos.
  • A mohagyűjtés is tiltólistán van.
  •  A föld alatti gombafajok kizárólag az erdőgazdálkodó engedélyével, az erdőtörvény végrehajtására kiadott jogszabályban előírtak szerint gyűjthetők.

A jó hír az, hogy az erdőgazdálkodó köteles tűrni – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a gomba, vadgyümölcs és gyógynövény egyéni szükségletet meg nem haladó volumenű, hangsúlyozottan állami erdőben való gyűjtését. Ez a gyakorlatban napi 2 kilogrammnak felel meg személyenként (2 kg gomba + 2 kg vadgyümölcs + 2 kg gyógynövény), és kizárólag állami erdőkre vonatkozik.

Fontos tudni, hogy  a természet védelméről szóló törvény értelmében védett természeti területen csakis a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés és még egy sor egyéb tevékenység.

Védett természeti területek és értékek

Kutatás, gyűjtés és kísérlet kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető védett természeti területen. Az erdőtörvény hatálya alá nem tartozó fa, facsoport, fasor, fás legelőn lévő fa kivágásához, telepítéséhez, nád és más vízi növényzet égetéséhez, irtásához, aratásához, gyep- és parlagterület, tarló és szalma égetéséhez, valamint – a kijelölt és kiépített tűzrakó hely kivételével – erdőterületen tűz gyújtásához szintén engedélyt kell beszerezni a természetvédelmi hatóságtól.

Tilos a védett növényfajok egyedeinek veszélyeztetése, engedély nélküli elpusztítása, károsítása, élőhelyeinek veszélyeztetése, károsítása. Ugyanez vonatkozik a védett gombákra, illetve a zuzmókra.

Tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése. Védett növényfaj egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének, gyűjtéséhez, valamint védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához és idomításához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Ásványok

Tilos az ásványok, az ásványtársulások és az ősmaradványok károsítása, gyűjtése, elvitele. Védett ásványok, ősmaradványok gyűjtéséhez, forgalomba hozatalához, külföldre viteléhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

17 ok, amiért tisztelnünk kell az erdőket
Az erdő legyen veled! Ma van az erdők nemzetközi napja.

Fotók: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik