Kertünk-Portánk

Hihetetlen: csirkepelenka az új őrület

Az már nyilvánvalóvá, hogy házi kedvencünkért mindent megteszünk, de az már bizarr egy kicsit, ami tyúkok körül kezd kialakulni.

Ki tudja miért, de elmondhatjuk, hogy eljött a tyúkok ideje. Pontosabban divatja. Egyre többen választják házi kedvencnek, így egyre szaporodik ezen igényekre alapuló vállalkozás is. Talán itthon még nem érződik a hatása, de már hallhattunk tyúkoknak gyártott hintáról , sőt van aki már rögzítette azt is, hogyan zongorázik a tyúkja. Hát, fura világ.

Julie Baker például sosem akart a “csirke-pelenka” ipar zászlóvivője lenni. Cégének, a Pampered Poultry-nak 2010-es indulása előtt nem is tudott a dologról.

A történet 10 éve, egy claremonti (New Hampshire, USA) farmon kezdődött. Julie itt nevelt tyúkokat lányával, és ekkor látta meg az első videót a Youtube-on, melyben csirkék fordított kötényre hasonlító valamivel átkötve sétálgattak. A „pelenka-kötény” célja az volt, hogy az állat ne hagyja ott mindenhol az ürülékét. Mivel pedig Julie lánya imádta az Abigél nevű tyúkját a lakásban tartani, így  a megoldás kézenfekvő volt.

Fotó: mypetchicken.com

Először Abigél számára készített pamutból pelenkákat, aztán más baromfitartók is kérték, varrjon az ő szárnyasaiknak is. Nemsokára Julie úgy döntött, hogy létrehoznak egy online felületet – ha másra nem, hát tapasztalatszerzés céljából. Aztán egyre növekvő számban kezdtek jönni a megrendelések.

Eleinte szinte kizárólag olyan barátai, ismerősei készíttettek vele ilyet, akik kiállításra vagy „showra” vitték állataikat. Az utóbbi években már olyanok is vásárolnak tőlük pelenkát, akiknek kedvenceik a csirkék, és ezzel a kellékkel már be tudják vinni a lakásba őket.

Fotó: mypetchicken.com

Havonta 500- 1000 darab pelenka készül, darabja 18 dollár

Nincs egyetlen állam se, ahonnan ne rendelnének – mondja Julie.

Mások is meglátták a szárnyasoknak szánt pelenkában lévő lehetőséget és több gyártó is megjelent a piacon, akik különféle pelenkával rukkoltak elő. Van olyan cég, akiknek cserélhető bélésű, tépőzáras, valamint nedvesség taszító és mosható darabjai is vannak. Az egyszerűbb verzió papírtörlővel van kibélelve, így csak azt kell cserélni. Jellemzően egyébként mosható pelenkákról van szó, melyeket hónapokig lehet használni, így környezetkímélőek is.

Fotó: mypetchicken.com

A Pampered Poultry már rendes baromfi „ruhát” is piacra dobott, nevezetesen a csirke tütüt és csirke hálóinget. Ezen darabok jelenleg eladásaik kis százalékát alkotják, de Julie szerint az igény egyre csak nő. Az állattartók döntő többsége még a hagyományos módon viszonyul a jószághoz, ám mind többen inkább már kedvtelésből tartják őket. Szaporodnak az Instagramos és Facebookos csoportok, ahová sokféleképpen pózoló csirkék képei kerülnek fel. Márpedig nekik is illik jól kinézni, vagy ki tudja…

Szerző: Gulyis Csaba

Címlapfotó: mypetchiken.com

Ilyen gyönyörű képek még sosem készültek tyúkokról
Az olasz fotográfus és barátja most könyvet adna ki a felvételekből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik