Kertünk-Portánk

Dörgicsei nyaraló az Év háza 2018-ban

Az Év háza versenyen családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig a Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak.

Hagyományosan október első hétfőjén, az építészet világnapján rendezték meg az Év háza pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először osztottak két fődíjat – közölték az esemény szervezői hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett.

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat nyert Kovács D. Barnabás nyaralóját a zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

A szintén 500 ezer forinttal járó középület kategóriában átadott templomrekonstrukció azzal érdemelte ki az elismerést, mert a szerzőpáros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt.

A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel újrafogalmazták a templomot

– méltatta a munkát Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

Galéria
epiteszforum.hu / Bujnovszky Tamás

A fődíjasok mellett különdíjat kapott a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezéséért Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor; a budajenői műemlék magtár tervezéséért Csóka Balázs; a pécsi Onkoterápiás Intézet tervezéséért pedig Varga Tamás. Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat kapott egy Budakeszin épült családi ház terveiért Bársony István, Scherer Márton építész a Dudarra tervezett családi házért kapott különdíjat, Varga Tamás pedig a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért vehetett át elismerést.

A zsűri elnöke idén ötödik alkalommal Dévényi Sándor építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke volt; részt vett az ítészek munkájában Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke; Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora is. Az zsűri tagja volt továbbá Tóth Balázs és Tóth Elek építész, valamint a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott Bata Tibor, Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.

A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadták A kortárs magyar lakóépület-építészet tíz éve – Év háza pályázat 2008-2018 című könyvet.

Ilyen volt, ilyen lett: felújított balatonhenyei lakóépület az Év háza 2017-ben
Dénes György építész vehette át hétfőn egy tervei alapján felújított balatonhenyei lakóépületért az Év háza díjat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik