Kertünk-Portánk

Jégkunyhó épült egy nagykamarási kertben

Seprényi Zoltán háza kertjében egy eszkimó jégkunyhót, azaz iglut épített – adta hírül a beol.hu.

Nagykamaráson az utóbbi napokban sok hó esett, ám az egyéni vállalkozó szombat délelőtt hólapátolás, vagy hógolyózás helyett inkább építkezésbe fogott, és szokatlan építményt tervezett.

Iglut nem szoktak építeni, a hóember meg unalmas

– mesélte a fiatalember.

Az iglu az eszkimók hagyományos szállása, amit napjainkra már inkább csak ideiglenes jelleggel építenek. Körszerű alapra emelt jégkupoláik átmérője 2 és 5 méter között változik. A jellegzetes hajlék építéséhez az eszkimók saját gyártású, szabálytalan alakú jégtéglákat hasítanak a vastag jégtakaróból. A félgömb alakú lakótérhez kapcsolódik az alacsonyabb bejárati rész. Vastag jégfala kiváló hőszigetelő, mínusz harminc fokban is kellemes hőmérsékletet biztosít lakói számára.

Seprényi Zoltán valódi ihletet egy gyerekkori meseélményéből kapott, amiben pingvinek totyogtak egy iglu körül. A vállalkozó kedvű hószobrász – aki civilben épületvillamossági szakember – hangsúlyozta:

könnyedén formázhatta a havat, hiszen éppen olvadásnak indult. A hátsó kert tekintélyes mérete előnyösnek bizonyult a szükséges mennyiségű építőanyag szempontjából.

Nem volt szüksége másra, csak egy talicskára és egy hólapátra. Egyszerű szerszámaival felszerelkezve másfél nap alatt építette meg a fehér hókuckót.

Bár gyermekei még nincsenek, baráti körében több kisgyermekes család él. Egyikőjük a közeli településről áthozta a lurkókat, akik már félkész állapotban birtokukba vették a jégkunyhót.

Kiemelt kép: Seprényi Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik