Itt az ideje a metszésnek és lemosó permetezésnek

Itt a jó idő - éledeznek az áttelelt kártevők és a kórokozók a kertekben, most kell cselekednünk, hogy idén jó termésünk legyen.
Kapcsolódó cikkek

Ha pompázatos gyümölcstermésre vágyunk, most van itt az ideje a tél utáni munkálatok megkezdésének a kiskertekben. A permetezéshez és metszéshez szakszerű útbaigazítást a Kert TV oldalán találtunk.

Miért kell permeteznünk?

Az őszi és a téli hónapokban történt fertőzések okozta elhalás azonban csak a kora nyári hónapokban, a fokozott vízigény idején észlelhető. A törzs fertőződése esetén a fa elpusztul, az ágak fertőződésekor azok elszáradását figyelhetjük meg.

Fotó: unsplash.com

Nemcsak a kórokozók, de a kéregrepedésekben megbújó kártevők, atkák, tetvek ellen is védekeznünk kell. Ha szakszerűen végezzük a lemosó permetezést, a tenyészidőszak folyamán időt és pénzt takarítunk meg a permetezéseken, ráadásul így csökkenthetjük az elfogyasztásra kerülő gyümölcsben felhalmozódó szermaradvány mennyiségét.

Permetezés előtti fontos teendők

Hívogat a kert, februárban sokasodnak a tennivalók
Kezdődhet a metszés, a tisztogatás és a dugványozás is.

Ezután jöhet a lemosó permetezés

Végezetül, amire nem is gondolunk: nemcsak a díszalma, díszkörte, díszszilva, de valamennyi lombhullató díszfánk is megérdemli a tavaszi lemosó permetezést!

11 gyógynövényes oldat az egészséges és bő termésért
Ezek a - méreganyagot nem tartalmazó - levek sok esetben megoldást jelentenek a növényvédelemben.

Kiemelt kép: pixabay.com