Kertünk-Portánk

Télies tavaszban is virágoznak a mandulafák

Ma már a kiskertek kedvelt növénye, melyet nem csak a terméséért kedvelünk, hanem virágzó koronájáért is.

A kora tavasszal virágba boruló mandulafa (Amygdalus communis)  3–8 m magasságot érhet el, szabálytalan koronát fejleszt, kérge gyakran furcsán csavarodott. A felnyíló csonthéjas termés magja leget édes és keserű. A termelt édesmagvú fajták papír-, félpapír- és kemény magvúak lehetnek. A rózsafélék Rosaceae család Prunoidae alcsaládjába tartozó Amygdalus alnemzetségbe mintegy 40-50 faj tartozik, de ezek közül a világon csak két faj fajtáit termesztik. Az egyik a mandula, a másik az őszibarack (Prunus persica).

Egy olvasónk, Id. Ujj Aurél a minap Zalaszentgróton fotózta le a már virágzó mandulafát. A tavasz tehát már mutatja magát, remélhetően nem csak időszakosan.

Fotó: Id. Ujj Aurél
Fotó: Id. Ujj Aurél
Fotó: Id. Ujj Aurél

Érdekességek a mandulafáról

  • Kína és Mongólia hegyeiből származik. Az alacsonyabb, párásabb hegyvidéki régiókban élő, vele rokon őszibarack több millió éve genetikailag elkülönült a sivatagi régiók széleire szoruló mandulától.
  • Már a történelem előtti időkben észrevették, hogy némelyik szárazságtűrő mandula cserje, fácska magja ehető. Elterjedését gyorsította, hogy ezek többsége a kereskedelmileg fontos selyemút mentén is megtalálhatóak voltak. A mandulák, amelyeket az emberek magukkal vittek,  a földre hullva gyorsan meggyökeresedtek. Ennek köszönhető, hogy időszámításunk előtt 4000-ben szinte minden jelentős ókori kultúrában fellehető volt a mandula.
  • Az első hazai tájfajta szelekciót a budai hegyekben Magyar Gyula és Szisz Gyula végezte. Munkájuk eredményeként számos értékes fajta került termesztésbe (pl.’Diósdi félpapírhéjú’, ‘Szisz mandula’). Balatonakaliban létesült az első mandula fajtagyűjtemény, amely a hazai nemesítésű fajták alapjául szolgált.
  • A mandulát szőlőtermő területeken termesztik a legsikeresebben. A tihanyi félszigeten a 19. században a levendula kísérőnövénye volt. A második világháború előtt eleinte keserű mandulát, majd átszemzett nemes mandulafát ültettek a levendulasorok közé. Néhány idős fa még ma is látható az tihanyi ó-levendulásban. Ez a variáció rendkívül mutatós, és sajátos hangulatot áraszt. Meg lehet próbálni!
  • A mandula meleg igényes, Magyarország a mandulatermesztés északi határa, csak a szubmediterrán régiókban termeszthető. Ezek Baranya, Balaton-felvidék, Vértes alja, Budai hegyek, Mátraalja és Hegyalja egyes területei.  Ezek közül is a legalkalmasabb számára a Balaton-Felvidék. Miután legkorábban virágzó gyümölcsünk, a tavaszi fagyok könnyen károsítják. Termesztéséről, kártevőiről a kertlap oldalán található bővebb információ.
Európa legszebb fája lehet a pécsi mandulafa
Február 1-jén megkezdődött a szavazás az Európai Év Fája verseny jelöltjeire.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik