A címben feltett kérdésen lehet vitatkozni, hiszen alapból mindannyian zöldségként tekintünk a paradicsomra, pedig valójában nem is az, de mindjárt el is magyarázzuk, miért van ez így.
Az elterjedt definíció szerint a paradicsom azért gyümölcs, mert magvak vannak benne, és a növény virágjából fejlődik ki, és ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk.
Ha így nézzük, akkor viszont gyümölcs a paprika is. Tehát a lecsó nem is zöldséges étel, hanem sós ízű gyümölcsszósz.
Valamikor a “Paradicsom almájának” is hívták
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, őshazája Közép- és Dél-Amerika, Európában pedig a 16. sz. végén ismerték meg. A magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”).
Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg. Tehát voltaképpen olyan mint az alma, azaz gyümölcs.
A botanika sem segít: mert gyümölcs nem is létezik
Botanikai szempontból nincs értelme a kérdésnek, mert a zöldség és gyümölcs kifejezések nem tudományos, hanem gazdasági/felhasználói fogalmak, konyhatechnikai műszavak. Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, a gyümölcsök meg édes ízűek.
Mégis használjuk, leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont a paradicsom megint csak gyümölcs. Vagy mégsem, mert a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.
Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.
Termesztéstechnológiáját és felhasználását tekintve egyértelműen zöldség
A gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző, eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket – így a paradicsomot is – jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni. Tehát a paradicsom eszerint mégiscsak zöldség.
Lám-lám, az amerikaiak is azt pecsételték az útlevelébe, hogy zöldség!
1886-ban a New York-i kikötőben partra rakodtak egy szállítmányt, a Nyugat-Indiákról (Antillák) származó paradicsomot. Edward Hedden, a vámtiszt az áru tulajdonosát arra kötelezte, hogy fizesse meg a zöldségekre kiszabott 10 százalékos vámot, ám az importőr ezt nem fogadta el.
John Nix arra hivatkozott, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs, és mint olyan, vámmentességet élvez. Az ügy egészen az amerikai legfelsőbb bíróságig jutott, ahol 1893-ban végül kimondták: a paradicsom bizony zöldség. Horace Gray bíró azzal indokolta a döntését, hogy mivel a paradicsomot nem önállóan, desszertként, hanem egyes fogások mellett salátaként fogyasztjuk, ezért nem lehet gyümölcs.
Nem mindegy, valójában milyen besorolás alá esik?!
A kérdésnek igazából semmi gyakorlati jelentősége nincs, de hasonlóan problematikus a megítélése ezeknek – nevezzük – növényeknek is:
- Avokádó: a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az avokádó egy érett virág, vagyis a gyümölcsök közé sorolható.
- Tök: szintén virágból fejlődik ki, és rengeteg magot tartalmaz, így ezt is tévesen nevezzük zöldségnek.
- Olajbogyó: valójában az olajfa gyümölcse.
- Cukorborsó: szintén virágból fejlődik ki.
Szerintetek?
Címlapfotó: Pixabay.com