A kutatók most megoldották mindannyiunk hétköznapi dilemmáját: hogyan is lehetne a jövőben ízletesebb paradicsomot vásárolni a boltokban?
A paradicsomfajták vizsgálata közben több ezer új, eddig nem ismert génre bukkantak. Köztük megtalálták azokat, amelyek az ízhiány problémájára adhatnak megoldást, írja az Agrárfórum.
A kutatók kitartó munkájának eredményeként 725 különböző nemesített paradicsomfajta, valamint azok vad rokonaik vizsgálatával létrehoztak egy úgynevezett pángenomot, amely tartalmazza a vizsgált fajták összes lehetséges génjét. Munkájuk során körülbelül 5000, korábban nem dokumentált gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelős gén is!
– írják.
A most talán legfontosabb paradicsom gént “TomLoxC” névre keresztelték és működésére is rájöttek
Vélhetően katalizátorként szolgál a növényben, amely néhány lipid (zsír) – beleértve egyes illékony anyagokat is – bioszintézisét segíti elő, amelyek hozzájárulnak a paradicsom mindenki számára kedvelt aromáinak létrejöttéhez.
A jövőben – bizakodhatunk mi is – a nemesítők talán jobban fognak figyelni a frissen felfedezett gén jelenlétére is, és mindinkább az ízesebb paradicsomfajták kerülnek majd előtérbe.