Kertünk-Portánk

Sok sárgabarack és kevesebb görögdinnye várható a szezonban

A barack termőterülete folyamatosan nő, a dinnyéé csökken.

Országszerte folyik a kajszibarack betakarítása, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint az idén jó termésre számítanak a termesztők a tavalyi nagyon rossz év után – írta az MTI.

A kamara tájékoztatása szerint nagyon sok és jó minőségű sárgabarack várható. Az országban a termőterület az utóbbi években enyhén, de folyamatosan nő, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Jelenleg mintegy 5777 hektáron folyik a termesztés, amiről az előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol csaknem 1500 hektár ültetvény található. Nagyobb termesztőterületek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.

Fotó: Pixabay

Az országon belüli fogyasztás növekedése mellett a magyar kajszi egyre keresettebb külföldön is, évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeknek. Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel friss kajsziból, zömmel Ausztriába és Németországba – közölte a NAK.

A tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke idén. Ledó Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy a tavalyi, rendkívül alacsony termelői árak miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel, a terület mintegy 10-15 százalékkal, 4000-4200 hektárra csökkent az országban, a gyümölcs szedését pedig munkaerőhiány hátráltatta.

Fotó: Pixabay

A dinnye palántákat áprilisban és májusban ültették ki, az ültetési időszakot széthúzták a termelők, hogy még augusztusban is érkezzen termés a földekről. A szüret nagy mennyiségben a hétvégén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokon. 

A belföldi fogyasztás évente 140 ezer tonna, fejenként 14-15 kilogramm, ebből 1-1,5 kilogramm görög és spanyol import áru.

Sárgadinnyét Magyarországon 700-750 hektáron termesztenek, mintegy felét fóliasátorban. A gyümölcs szedése már május végén megkezdődött, a termés idén 17-18 ezer tonna körül várható.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik