Az 1800-as években Japánból került Európába és lett közkedvelt kerti virág hazánkban is a hortenzia.
Labdaszerű virágzata lehet teljesen fehér, krémszínű sárga, vagy a rózsaszín és a kék bármilyen átmeneti árnyalata, ám a kék ritkább, különlegesebb színváltozat. Azonban egy kis turpissággal mi magunk is ,,kékülésre” bírhatjuk rózsaszín hortenziánkat.
Hogyan?
A hortenzia a tápdús, jó vízvezető, de nem túl száraz, kissé savanyú talajt kedveli. A színe (kivéve a fehéret) a talaj pH-szintje alapján változik. Minél lúgosabb a talaj, annál rózsaszínűbb a virág. Ahhoz, hogy a rózsaszín hortenzia kékre változzon, növelje a talaj savasságát.
Házi trükkök:
- Tegyünk kávézaccot a hortenzia földjébe, ez savasítja a közeget.
- A zúzott tojáshéj is növeli a talaj savasságát. A citrusfélék héjával és a kávézaccal együtt dolgozzuk a földbe.
- A savtartalom növelése érdekében hígított alumínium-szulfáttal öntözzük meg a hortenziát, csodaszép kék színű virágaink lesznek.
- Öntözéshez adjunk 3-5 gramm timsót egy liter vízhez, ezzel az eleggyel öntözve is bekékülnek a virágaink.
A kezelést érdemes még a bimbók megjelenése előtt elkezdeni.
Kiemelt kép: Pixabay.com