Kertünk-Portánk

Bőrgyulladást okozhat több zöldség sejtnedve

Amennyiben a bőrfelületre jut az ernyősvirágzatú növények sejtnedve, minél hamarabb mossuk le.

Vannak növények, melyek sejtnedve ha a bőrfelületre kerül, irritációt, hólyagosodást idéz elő, mely erősen hasonlít az égési sérülésre. Ezeknél a növényeknél különösen az allergiára hajlamosok esetében fontos a fokozott odafigyelés, írja a Nébih.

Gyógyító gyomok úton-útfélen és a kertben is
Ezek a gazok kifejezetten hasznosak.

Az ernyősvirágzatú növények, mint a vadon élő vadmurok, pasztinák, közönséges medvetalp, erdei turbolya és az erdei angyalgyökér, valamint a hazánkban néhány helyen megtalálható kaukázusi medvetalp és Sosnowsky-medvetalp szára, levele, virága, esetleg a termése is furokumarinokat tartalmaz. Ez utóbbi kettő irritáló hatása különösen erős. Ha a sejtnedvük a bőrfelületre kerül, többszöri érintkezés hatására a bőr az adott területen fényérzékennyé válik. Tapasztalható továbbá bőrpirosodás, égő érzés, viszketés, hólyagosodás is.

Emberre veszélyes növény bukkant fel egy hevesi faluban
Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg a bőrön.

Nem csak vadon élő növényekkel kell vigyázni, a kertben is találkozhatunk ernyősökkel:  a zeller, a petrezselyem, a sárgarépa és az édeskömény többszöri érintése is okozhat bőrgyulladást.

Megfelelő öltözékkel és gondos odafigyeléssel védekezhetünk az érintésük okozta irritáció ellen.

Amennyiben az óvatosság ellenére a bőrfelületre jut az ernyősvirágzatú növények sejtnedve, minél hamarabb mossuk le, majd ruhával takarjuk az érintett felületet és kerüljük a napfényt! Súlyos tünetek jelentkezése esetén pedig feltétlenül keressünk fel egy bőrgyógyászt!

Kiemelt kép: Pixabay.com

Egyre durvább allergiaszezonokra számíthatunk az éghajlatváltozás miatt
A globális felmelegedés bizony komoly egészségügyi kockázatokkal is jár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik