Kertünk-Portánk

Repülő csótányok tévedtek Magyarországra

Eleinte a vidéki kertekben bukkantak fel, de már a fővárosban is több helyen észlelték őket.

A kellemetlen külsejű rovarok valójában lapp erdeicsótányok (Ectobius lapponicus), ám egyelőre a szakemberek számára is rejtély, hogyan keveredhettek Magyarországra.

Aggodalomra azonban semmi ok

A lapp erdeicsótányok ugyanis főként attól különböznek a közönséges (német, konyhai) társaiktól hogy nem jelentenek különösebb egészségügyi kockázatot.  Szárnyukkal viszont kiválóan tudnak repülni. Főként a hímek, mert a nőstények inkább ugranak.

A külső hasonló jegyek mellett (mint a hosszú csáp, 6 – 12 mm méret, szárnyfedő, barnás színezet) sok tekintetben eltérnek a lakáson belül előforduló egészségügyi kártevők közé sorolt csótányoktól, leginkább életmódjukban. Az erdeicsótány ugyanis nappal aktív, és a lakások helyett, erdei övezetben, tisztások környékén érzi jól magát, éjszaka viszont pihen.

Fotó: Wikimedia Commons

Ez a rovar kimondottan kedveli az avart. Mindenevő, korhadékot, és kisebb rovarokat gyakran fogyaszt. A lakást nem szereti, megjelenésük elsősorban véletlen berepülés által történhet.

Tömegesen ellephetik a kertet

A repülő csótányokról Szántó György, az Artpooldesign Kft. kártevőirtó szakembere a Feminának elmondta:

kezdetekben főleg a második kerületből, illetve Óbudáról és Kelenföldről érkeztek riasztások, később azonban már Budaörsről és Budakesziről is jelentettek az akkor még ismeretlen rovarokról.

A szakértő szerint érdemes a kertben található zöldhulladékot, gallyakat és leveleket összegereblyézni, ezzel is csökkenteni lehet az erdeicsótányok feltűnésének esélyét.

Még pár rovarűző jó tanács:

  • Érdemes szúnyoghálókat szerelni az ablaknyílásokra.
  • Lámpafény kerüljük a nyitott ablakok használatát, mivel a lapp csótányokat is vonzza a fény látványa.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik