A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében – állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei, írta az MTI.
A doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget. Az eredmények azt mutatják, hogy egyes gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket.
Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt.
A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményei egyértelműen egy olyan új szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül.
A szemlélet figyelembe veszi a terméshozam növelését, és közben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt is, és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre.
Kiemelt kép: Pixabay.com