Kertünk-Portánk

Mérgező, de mégis gyógyhatású a dísznek is gyönyörű fagyöngy

Ez a növény több az ajtófélfára akasztott karácsonyi dísznél.

A fagyöngy alatt csókot lehet lopni. Ez az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a furcsán szép nevű növényről, de az egész télen zölden maradó fagyöngyöt gyakran a megújulás szimbólumaként is számon tartják. Sok országban karácsony környékén díszítésre használják, tartós asztali és mennyezeti dísz készíthető belőle.

Nem csak erre jó azonban a fagyöngy. Íme néhány érdekesség, ami bizonyítja, hogy ez a növény bizony több az ajtófélfára akasztott dísznél, ami alatt elcsattanhat egy puszi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NAIK Magyarország (@naik_insta) által megosztott bejegyzés, Dec 27., 2018, időpont: 2:19 (PST időzóna szerint)

1300 fagyöngy faj létezik világszerte, ezek közül globális szinten több mint 20 fagyöngy faj van veszélyben. Hazánkban mindössze két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy.

Minden fagyöngy parazitaként nő a fák és cserjék ágain, félélősködő. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa, amelyek ágain gömbölyű bokrokat képez.

A fagyöngyök termése fehér színű, kocsonyás állagú, opálos, gyöngyszerű bogyó, melynek ragacsos magja hozzáragad a madarakhoz és az emlősökhöz, így terjedve szét új termőterületen. A magvak nem csíráznak földbe kerülve. Az állatok által széthordott gyöngyök rátapadnak a fák kérgére, s abból fejlődnek ki az új növények.

A fagyönggyel fertőzött fák a parazita növekedés miatt korán elpusztulnak, és így madarak és kisemlősök fészkeléséhez hasznos halott fák lesznek. Ezek a fészkek amiket boszorkány seprűjének is szoktak nevezni, egészen nagyra is megnőhetnek, átmérőjük elérheti a 3 métert is.

A fagyöngy ősidők óta nagy becsben tartott növény, melynek a kelták szerint varázsereje van. Az ajtófélfára helyezett csokrokról a mai napig azt tartják, hogy távol tartják az ártó szellemeket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Polgár Ágnes 🍓 (@eper_lany) által megosztott bejegyzés

A fagyöngynek mérgező hatást tulajdonítanak. A bogyó az állatokra nem veszélyes, de nyersként emberi fogyasztása álmosságot, homályos látást, hasmenést, émelygést, hányást, gyengeséget okozhat. A tüneteket a phoratoxinnak nevezett mérgező összetevő okozza, amely a növény minden részében megtalálható, beleértve a bogyókat is, de különösen a levelekben koncentrálódik.

Mérgező tulajdonsága ellenére számos gyógyhatása ismert. Ezek közül is az almafán termő fehér fagyöngyből készült gyógyszer a legértékesebb.

Kiváló magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra is használjuk. Jó szédülésre, fülzúgásra, és javítja a koncentrációs képességet. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használható.

Fagyöngyből nem szabad forró teát készíteni, mert a főzéstől tönkremennek értékes hatóanyagai. Kizárólag hideg áztatással készíthető fagyöngytea. Egy evőkanál fagyöngyöt 2,5 dl mészmentes hideg vízben 12 órát érdemes áztatni, majd leszűrés után hidegen, ízesítés nélkül fogyasztani.

A szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a másik igen gyakori betegségre, a daganatos megbetegedésekre is használható a fagyöngy, mivel erős jótékony hatással van az immunrendszerre. Ez esetben viszont nem teaként, hanem injekció formájában alkalmazzák.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Porcelán a zongorán (@j_u_d_i_t_k_a) által megosztott bejegyzés, Dec 20., 2017, időpont: 12:51 (PST időzóna szerint)

Kiemelt kép: Pixabay

5 dísznövény, ami télen is színesbe borítja kertünket
Ezek a virágok tűnnek a legjobb választásnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik