A fagyöngy alatt csókot lehet lopni. Ez az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a furcsán szép nevű növényről, de az egész télen zölden maradó fagyöngyöt gyakran a megújulás szimbólumaként is számon tartják. Sok országban karácsony környékén díszítésre használják, tartós asztali és mennyezeti dísz készíthető belőle.
Nem csak erre jó azonban a fagyöngy. Íme néhány érdekesség, ami bizonyítja, hogy ez a növény bizony több az ajtófélfára akasztott dísznél, ami alatt elcsattanhat egy puszi.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
1300 fagyöngy faj létezik világszerte, ezek közül globális szinten több mint 20 fagyöngy faj van veszélyben. Hazánkban mindössze két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy.
Minden fagyöngy parazitaként nő a fák és cserjék ágain, félélősködő. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa, amelyek ágain gömbölyű bokrokat képez.
A fagyöngyök termése fehér színű, kocsonyás állagú, opálos, gyöngyszerű bogyó, melynek ragacsos magja hozzáragad a madarakhoz és az emlősökhöz, így terjedve szét új termőterületen. A magvak nem csíráznak földbe kerülve. Az állatok által széthordott gyöngyök rátapadnak a fák kérgére, s abból fejlődnek ki az új növények.
A fagyönggyel fertőzött fák a parazita növekedés miatt korán elpusztulnak, és így madarak és kisemlősök fészkeléséhez hasznos halott fák lesznek. Ezek a fészkek amiket boszorkány seprűjének is szoktak nevezni, egészen nagyra is megnőhetnek, átmérőjük elérheti a 3 métert is.
A fagyöngy ősidők óta nagy becsben tartott növény, melynek a kelták szerint varázsereje van. Az ajtófélfára helyezett csokrokról a mai napig azt tartják, hogy távol tartják az ártó szellemeket.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A fagyöngynek mérgező hatást tulajdonítanak. A bogyó az állatokra nem veszélyes, de nyersként emberi fogyasztása álmosságot, homályos látást, hasmenést, émelygést, hányást, gyengeséget okozhat. A tüneteket a phoratoxinnak nevezett mérgező összetevő okozza, amely a növény minden részében megtalálható, beleértve a bogyókat is, de különösen a levelekben koncentrálódik.
Kiváló magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra is használjuk. Jó szédülésre, fülzúgásra, és javítja a koncentrációs képességet. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használható.
Fagyöngyből nem szabad forró teát készíteni, mert a főzéstől tönkremennek értékes hatóanyagai. Kizárólag hideg áztatással készíthető fagyöngytea. Egy evőkanál fagyöngyöt 2,5 dl mészmentes hideg vízben 12 órát érdemes áztatni, majd leszűrés után hidegen, ízesítés nélkül fogyasztani.
A szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a másik igen gyakori betegségre, a daganatos megbetegedésekre is használható a fagyöngy, mivel erős jótékony hatással van az immunrendszerre. Ez esetben viszont nem teaként, hanem injekció formájában alkalmazzák.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kiemelt kép: Pixabay