Kertünk-Portánk

Vigyázzunk karácsonykor, milyen ételmaradékot adunk házi kedvenceinknek

Mindenekelőtt, az első jó tanács, ne csak nevelési célzatból ne etessük a karácsonyi asztal mellett a kutyát! Azt is alaposan fontoljuk meg, milyen ételmaradékot adunk házi kedvenceinknek – tanácsolja a Haziallat.hu. Ugyanis a karácsonyi menü mérgező, vagy legrosszabb esetben halálos is lehet kedvenceink számára.

A csokoládé vagy nyírfacukorral (xylittel) készült sütemény veszélyes

A kutyában mindössze egyetlen gramm nyírfacukortartalmú desszert, cukor, csoki hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint, és epilepsziaszerű tünetek jelentkeznek. Már pár gramm nyírfacukor is májtoxikus és végzetes lehet! Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya nyírfacukortartalmú édességből, ne várjunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz

– mondja a Farkaskonyha egyik videójában, Böszörményi Andrea dietetikus.

Komoly emésztési problémákat és hasi görcsöket okozhat a kutyáknak és a macskáknak:

  • az erősen fűszerezett, fokhagymás, csípős ételek, mint a halászlé,
  • a töltött káposzta is, de előfordulhat tőle hasmenés, hányás vagy székrekedés is,
  • a zsíros ételekkel is legyünk óvatosak, hiszen ezek akár a hasnyálmirigyet is megbetegíthetik, és az emésztést is felborítják,
  • a szárnyasok csontjait se adjuk oda a kutyának, mert átlyukaszthatják a beleket,
  • tilos a házi állatainkat alkohollal kínálni, legyen az tojáslikőr, bor vagy sör.
Fotó: Pixabay

Vigyázzunk a karácsonyi dekorációkkal!

A macskáknál nemcsak az ételek, hanem a különböző karácsonyi díszek elfogyasztása is rendkívül kínos következményekkel járhat. Ha egy kis üveggömb elakad például a bélrendszerben, azonnal mehetünk a sürgősségi állatklinikára!

Vigyázzunk a karácsonyi fényekkel is, véletlenül se rágják el háziállataink a vezetéket, mert könnyen áramütés lehet a vége. Dekorációnak kitett növényeket se tegyünk elérhető helyre, mivel például a karácsonyi kaktusz, a fagyöngy, és a magyal fogyasztása is mérgező.

Címlapkép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik