Kertünk-Portánk

Madárinfluenza: minden baromfit ólba kell zárni az országban

Januárban több helyen mutatták ki hazánkban a betegség vírusát.

Január 16-án megjelent az országos főállatorvos legújabb határozata, amely Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását. Az intézkedés célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetősége, ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata, írja közleményében az Agrárminisztérium.

Szintén továbbra is érvényes a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó 2017-es főállatorvosi határozat, ami az állományok közötti terjedés megakadályozását szolgálja az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozásával. Ezen előírások között szerepel például, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni.

53 ezer 500 pulykát ölnek le Ácson
Megérkezett Magyarországra a madárinfluenza.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal madárinfluenza-referencialaboratóriuma magas pathogenitású (H5N8 szerotípus) madárinfluenza előfordulását mutatta ki 2020. január 12-én a Komárom-Esztergom megyei Ács település külterületén egy hízópulyka-állományban (illetve később egy hajdú-bihari kacsatelepen is).

A közlemény szerint amennyiben az állattartó e határozat rendelkezéseinek nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, úgy az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírságot szab ki, vagy egyéb intézkedést foganatosít.

A határozat rendelkezései azonnal végrehajtandóak, fellebbezésnek helye nincs.

Kiemelt kép: Pixabay

Ilyen gyönyörű képek még sosem készültek tyúkokról
Az olasz fotográfus és barátja most könyvet adna ki a felvételekből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik