Kertünk-Portánk

Álomház bújik meg a gyimesi lankák ölelésében

A szauna is különleges, szigetelt, nagy ablakán keresztül rálátni a tájra.

Szakács Gyula csíkszentmiklósi asztalosmester nem csupán szakmai remekeivel, hanem az erdélyi Gyimesben, Ugrapatakon tündöklő különleges nyaralójával is büszkélkedhet, melyet ő maga álmodott meg és épített fel családi összefogással, írta a Liget.ro.

Károly herceg szerint Erdély lehet a kulcs a bolygó megmentéséhez
A természet intenzív kizsákmányolása helyett harmóniában kellene élni vele, akárcsak Erdélyben.

A területet felesége, Mária örökölte a szüleitől. Régi vágyuk volt egy hétvégi, kis tornácos gyimesi ház építése festett bútorokkal berendezve, ám a férj ezen felül is mert nagyot álmodni.

Az asztalosmester tíz év alatt sokat utazott a világban, számos gyönyörű házat csodált meg. A világhálón is nézte az építészeti különlegességeket, amelyek földbe vannak vájva vagy fára vannak építve. Egy alkalommal látott egy hasonlót, mint a később a gyimesi lankákon megépített nyaralójuk, és az nagyon megtetszett neki.

Könnyűszerkezetű ház, asztalosként engem nagyon megfogott, úgyhogy e mellett tettem le a garast. Elképzeltem, hogy Gyimes olyan mint Svájc, csak ott más az infrastruktúra, de gyönyörű házakat készítettek az emberek, és ugyanígy szanaszét laknak, mint itt. Gondoltam, ha oda jó egy ilyen ház, ide is jó. A faluban nem, de itt bármelyik völgybe szépen illeszkedne

– mondta a portálnak Szakács Gyula.

Fotó: liget.ro/Veres Nándor

Három évig érlelődött a ház megépítésének a gondolata, miközben a csíkszentmiklósi műhelyben sok mindent elő lehetett készíteni. A bútorok diófából készültek, a faanyagot éveken át gyűjtötte. Sok tervező és építész barátjával konzultált, mindenkinek értékelte a hozzáállását, a munkáját.

A konyha-nappaliból nyílik egy hálószoba, illetve egy fürdőszoba. Ezt is Gyula tervezte, a kivitelezés pedig a veje munkáját dicséri.

Fotó: liget.ro/Veres Nándor

A formát megcsináltam, de ő vitelezte ki. Az én részem maga a megálmodás, a formának a kigyúrása volt, de családon belül nagy segítséget kaptam a kivitelezéshez. Itt minden egyedi, még a kagylóállvány is, külön ide terveztem

– említette az asztalosmester.

A tervezéskor a takarékosság is fontos szempont volt, ezért választották a könnyűszerkezetet. A nyaralóban villanyfűtés van, amelyet távirányítással is tudnak szabályozni. Bármilyen hideg van télen, öt Celsius-foknál alább nem esik a benti hőmérséklet, nem fagy el a víz, a falak, a padló nem hidegek. Mielőtt elindulnak a hétvégi házba pihenni, távvezérléssel felemelik a hőmérsékletet.

Fotó: liget.ro/Veres Nándor

A házaspár szerint semmivel sem drágább a villany, mint a fa vagy a gáz. Noha álmodoztak korábban egy szép kandallóról, végül letettek róla. A kéményt is nehéz lett volna kivezetni, a tető ugyanis napozónak van kialakítva. Itt a leckét az adta fel, mivel födjék be, hogy ne ázzon be, és hogy szellőző is legyen rajta.

A ház mellett kerti konyhát, szaunát és egy földbe ásott merülőt is építettek. Most melegvizes dézsát terveznek, ami szintén nem lesz szokványos. A szauna is különleges, szigetelt, nagy ablakán keresztül rálátni a tájra.

Fotó: liget.ro/Veres Nándor

Nagyon sokat tanultam az építkezés alatt a háztól. Sokat olvastam, beszélgettem szakemberekkel, nagy kihívások elé állított a kivitelezés. Maga a forma egyedi, az én álmaim, gondolataim öltöttek formát benne

– összegezte történetüket Szakács Gyula.

Kiemelt kép: liget.ro/Veres Nándor – A cikkben látható fotókat a liget.ro engedélyével tettük közzé.

Álomházakat épít rönkfából egy erdélyi mester
1100 méter fölött vágott fenyőket használ. Számára egy tökéletes rönkház kifaragása nem építkezés, hanem műalkotás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik