Virágzó vidékünk

Álomházakat épít rönkfából egy erdélyi mester

1100 méter fölött vágott fenyőket használ. Számára egy tökéletes rönkház kifaragása nem építkezés, hanem műalkotás.

Rönkházépítés közben ne feledd, hogy éppen valaki álomházát építed

– így szól az erdélyi Csíkszentdomonkoson Krausz Alfréd hitvallása, amelyet a LogCrafter nevű vállalkozása honlapjára írt, hozzátéve, hogy az idézet Jim Barnától származik. Különleges faházak gyakran különleges helyeken: talán így lehetne összefoglalni mindazt, amibe Krausz Alfréd korábban belefogott és igyekszik tökéletesre vinni remekeit.

Egy ismerőssel kezdtem a rönkházépítést, majd miután útjaink elváltak, autodidakta módon fejlődtem tovább, megvásárolva az interneten fellelhető összes szakirodalmat. Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy nem létezik tökéletes rönkház. Azóta kihívásként élem ezt meg, igyekezvén rácáfolni a kijelentésére. Egy kiváló rönkház kifaragása nem építkezés, hanem műalkotás

– mesélte a Sokszínű vidék érdeklődésére.

Azok választják ezt az építkezési módot, akik keresik a természet közelségét keresik. Ha hónapokon keresztül nem úgy ébredünk, hogy nekünk rönkház kell, nem szabad bevállalni. A rönkház olyan, mint az arctetoválás – nagyon kell akarni. Egy ház megépítése függ a méretétől, a tetőszerkezet típusától, a válaszfalak mennyiségétől is. Mivel egy kisvállalkozás vagyunk, évente csak 2-3 -at vállalunk, a mérettől függően. Eddigi vevőink Erdélyből és Magyarországról származnak

– tette hozzá.

Erdei faházakban gyógyulnak a beteg norvég gyerekek
A természetben eltöltött idő segít a gyógyulásban.

Krausz Alfréd vállalkozásának honlapjáról kiderül, hogy kézzel megmunkált, lucfenyő-rönkökből építenek egyedi tervezésű házakat a Nemzetközi, illetve az Alaszkai Rönkházépítő Szövetség szabványai szerint. Alapanyaguk 1100 méter tengerszinti magasság felett vágott fenyő, ami kellő szövetsűrűséggel rendelkezik ahhoz, hogy minőségi rönkház, faház épülhessen belőle.

A felhasznált rönkök kézi megmunkálással hántódnak meg, hogy megőrizzék természetes alakjukat és szerkezetüket a honlap szerint.

Fotók: LogCrafter, Krausz Alfréd

Álomszép porta lett a nagyszülők egykori vályogháza
A ház 2 év alatt teljesen átalakult, bámulatos otthont varázsoltak belőle.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik