Kertünk-Portánk

Hűvösvölgyi családi ház az év háza 2020-ban

A középületek között a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést.

Az „Év háza” pályázat kuratóriuma a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara szakmai támogatásával 2020-ban is meghirdette megépült lakóépületek építész tervezői  és megépült középületek építész tervezői részére az “Év háza” versenyt. A szakmai pályázat az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építészszakmai elismeréssé vált, írta az MTI.

2020-ban Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.

Ez az év lakóháza 2020-ban a közönség szerint
Középület kategóriában június 4-ig lehet még szavazni.

A két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált, az idei év újdonsága volt ugyanis, hogy a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is.

A középület kategória közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzletnek és irodáknak otthont adó biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.

Idén húsz középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára.

A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon frappáns telepítése, az utca felől már-már rejtőzködő zártsága, ugyanakkor a belső terek feltárulása, izgalmas átlátásai, külső és belső térkapcsolatai mind a mai világunkból egyre nehezebben fellelhető józanságra, mértékletes és jóízlésű viselkedésre vallanak. A ház nyugodtságot áraszt – az otthon nyugodtságát

– méltatta Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál épületét Marián Balázs Ybl-díjas építész, a zsűri tagja.

A családi ház kategória győztese a hűvösvölgyi családi ház lett – Fotó: Facebook/Az év háza pályázat

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter).

Manapság könnyen bontunk épületet, nem törődve a műszaki értékkel, az elpocsékolt energiával, hogy az épített örökségnek a nemzet identitástudatában elfoglalt helyét vagy akár a turisztikai vonzerejét ne is említsük. Most az öreg testbe új lélek költözött

– fogalmazott a fődíjas középületről Dévényi Sándor, az MMA tagja, az Év háza pályázat társelnöke.

Kiemelt kép: Facebook/Az év háza pályázat

Év háza 2020: ez a legszebb középület a közönség szerint
Az elismerést ünnepélyes keretek között szeptemberben adják át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik