Kertünk-Portánk

Üllési családé az ország legszebb kertészeti birtoka

A gazdálkodók a kertészet területén élnek takaros családi házukban négy gyermekükkel.

Az Agrotrend csoport idén is meghirdette a Magyarország legszebb birtoka versenyt. Amint azt megírtuk, az abszolút győztes, azaz az ország legszebb birtoka a hajdúnánási Nyakas Farm lett, de a meghirdetett hét kategória mindegyikében átadták a legszebb birtoknak járó elismerést.

A kertészet kategóriában a Csongrád-Csanád megyei Üllésen működő Farkas Kertészet nyert.

Farkas Milán feleségével, Szögi Mónikával 2000-ben kezdett gazdálkodni. Kezdetben 1000 négyzetméteren, kislégterű hidegfóliában termesztettek paprikát talajon, majd pályázatok, kedvező kamatozású hitelek és saját erő segítségével folyamatosan fejlesztettek. Ma 1,7 hektáron, fűtött fóliában, üvegházban termelnek TV paprikát.

A gazdaság családi gazdaságként működik. Érdekesség, hogy Farkasék a kertészet területén élnek takaros családi házukban, és bíznak abban, hogy az általuk felépített kertészetet négy gyermekük közül valamelyik tovább folytatja majd, olvasható méltatásukban.

Az évek során a fejlesztéseknek köszönhetően a fűtetlen fóliákat fűthetővé tették, mely lehetőséget adott a korábbi ültetésre, így a betakarítást már április elején el tudják kezdeni. 2009 óta tagjai a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének. Az elmúlt 10 évben, mióta a DélKerTÉSZ tagjai, a megtermelt paprika teljes mennyiségét oda értékesítik.

2019 és 2020 folyamán 100 kW-os napelemparkot építettek, ezáltal a villamosenergia fogyasztásuk kétharmadát tudják megújuló energiaforrással ellátni. 2019-ben holland mintára korszerű üvegházat és manipuláló csarnokot építettek.

Mind a fóliablokkban, mind az üvegházban klímakomputer vezérli és hangolja össze a fűtést, szellőztetést, öntözést és a tápanyag utánpótlást. A teljes felületet geotermikus energiával fűtik, ezáltal januártól egészen november végéig tudnak paprikát termelni. Évente 380 tonna TV-paprikát szállítanak a szentesi Délkertészhez.

Fotók: magyarorszaglegszebbbirtoka.hu

Három megyében kínálja háztáji kincseit a jászsági gazda
Egy kistermelő mesél arról, milyen utakat kell bejárni, amíg a termelői piacra kerülnek termékei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik