Kertünk-Portánk

Csempedarabokkal öltöztette fel kicsinyke vályogházát a leleményes anyuka

Kitartással és kreativitással a nehéz körülmények ellenére is barátságos otthon született.

Van, mikor a sors nehezebb utat jelöl ki valaki számára, de az mégsem hagyja magát, nem adja fel, hanem a lehetőségekhez mérten, leleménnyel és kitartással boldogul.

Ilyen kemény asszony Pénzes Istvánné Rácz Valéria is, aki egy sikertelen házasság után, néhány albérletben töltött esztendőt követően vásárolt meg egy kis vályogházat a Hajdú-Bihar megyei Csökmőn.

Egyedülállóként egy iskolás gyermekkel örültem, hogy tudok egy kicsi, olcsó házikót venni. Víz csak az udvarra volt bevezetve, a konyha padlója pedig döngölt föld volt. Egy fizetésből nehezen boldogultunk, de azért apránként lebetonoztuk a konyhát és bevittük a vizet a házba

– mesélt a kezdetekről Vali, akinek mindennél előbbre való volt, hogy a fia tanulmányait a művészeti iskolában semmi ne hátráltassa.

Fizetése éppen csak a mindennapi kiadásokat és a fia taníttatását fedezte, így házfelújításra már nem futotta. Ám a leleményes asszonyt ez nem tántorította el.

Galéria
Fotó: Rácz Valéria

A konyha padlóját ugyan lebetonoztuk, ám a sima beton nagyon porol és nem is szép. Elkezdtem gyűjtögetni a törött csempéket, járólapokat, gondoltam, majd a törmeléket felhasználva burkolok. Így ahol megláttam, hogy van dirib-darab, összeszedtem. Volt, hogy a munkatársaim hoztak 4- 5 darabot, annyival is gyarapodott a készlet. Így burkolóanyagra nem, csak ragasztóanyagra kellett költenem. Olyan is volt, hogy a testvéremtől csemperagasztót kértem névnapi ajándékként

– mesélte Vali, aki először a fürdőszobát burkolta le, utána egy kis folyosót, saját ötlete szerint alakítva a mintákat. Ezután vette a bátorságot, hogy nekiálljon a konyhának, ami saját bevallása szerint sokkal nagyobb kihívás volt. Végül két hét alatt készült el vele.

Vali mindenben meglátja a lehetőséget, a mások által kacatnak gondolt holmit is remekül újra tudja hasznosítani. A konyhában csempe helyett így került a falra régi redőny, a kertben pedig betontörmelékből készült díszek kaptak helyet.

Galéria
Fotó: Rácz Valéria

Úgy gondolom, ha valamit igazán akarunk, azt meg tudjuk csinálni. Biztos nem tökéletes, de a saját két kezem munkája! Most megint gyűjtögetek. Szeretném a kis szobát is hasonlóan burkolni, illetve a konyhába tervezek egy fali dekorációt. Nagy örömöt okoz, amikor sikerül megvalósítanom a tervemet. A fiamnak is mindíg mondom, úgy álljon mindenhez: MEG TUDOM CSINÁLNI

– mondta el Vali, akinek leleményessége tényleg irigylésre méltó, hiszen bármilyen szűkösek is voltak a lehetőségei, mégis egyedi otthont sikerült teremtenie magának és a fiának.

Kiemelt kép: Rácz Valéria

Népi motívumokat festett vályogházuk falára az ápolónő
A falu lakosainak tetszik az elkészült munka, a hölgy pedig örül, hogy egy kis színt tudott vinni nem csak a maguk, hanem a környezetük életébe is. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik