A hideg idő ilyenkor könnyen elbánik a kertek gyógy- és fűszernövényeivel, októberben már nem sok szedhető közülük. Ez alól csak néhány kivétel, így az izsóp is, melyről Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész osztja meg a legfontosabb termesztési tudnivalókat és a növényből készült tea receptjét is ajánlja.
Izsóp
50-60 cm magas évelő cserje. Igénytelen, fagytűrő. Mediterrán származású, és hazánkban jól alkalmazkodik az időjáráshoz. Talajban sem válogatós. Kellemesen fűszeres illatú, azon kevés növények egyike, amelyek télen is megtartják leveleiket.
Többszínű virágai jól illeszkednek a virágágyásokba, kék, rózsaszínű és fehér virágai igen szépen mutatnak. A méhek nagy kedvence, nagyon jó mézelő növény. Domboldalak, rézsűk díszítésére kiválóan alkalmas.
Teljes virágzásban kell szedni, szárítani pedig levegős, napfénytől mentes helyen. Általában megfelel bármely napmentes hely, ahol a szellő jól átjárja. Káposzta közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket. Virágos hajtásait teljes virágzáskor vágjuk, szárítsuk és morzsolva használjuk.
Köhögéscsillapító, légcsőhurutot és asztma esetén jó hatású. Vigyázni kell, mert nagyobb adagja epilepsziás rohamot is kiválthat. Magas vérnyomás esetén nem fogyasztható.
Elősegíti a zsírosabb ételek emésztését, ezért ezek ízesítéséhez ajánlott. Gyümölcssalátában az ínyencek áfonyával együtt fogyasztják. Virága ehető, ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Apróra vágva, lefagyasztva is tárolható.
Keserűanyag-tartalma miatt kiváló étvágyjavító, ez a hatása fűszerként is érvényesül. Zsíros húsételekben fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Hús- és halsaláták, levesek, mártások, szárnyas pástétomok, pecsenyék, nyúlból, bárányból készült húsételek, valamint burgonya- és zellersaláták kiváló ízesítője.
Az izsóp termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.
Kiemelt kép: Grosz Tamás