Kertünk-Portánk

Uniós oltalmat kapott Újfehértó kincse

mti/sóki tamás
mti/sóki tamás
Az Európai Bizottság jóváhagyta, így az újfehértói meggy bekerült a már oltalom alatt álló 1514 élelmiszer jegyzékébe.

Az újfehértói meggy oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való bejegyzésével 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek, írta közleményében az Agrárminisztérium.

Kapcsolódó
Bájos csengődi lány az ország meggykirálynője
Idén is meggykirálynőt választottak Szankon a 11. alkalommal megrendezett, Méz és Meggyfesztiválon.

A több mint 70 éve alapított Újfehértói Kutató Állomáson elsőként szelektált meggyfajta, az újfehértói fürtös és a később szelektált többi változatának gyümölcse újfehértói néven vált ismertté hazánkban és külföldön egyaránt

 Az újfehértói meggyet a Nyíregyházától délre elterülő területen termesztik. Jellegzetes tulajdonságait – mint a bordópiros szín, a magas cukortartalom, az édes-savas ízhatás – a terület éghajlati- és talajviszonyainak, valamint az Újfehértóhoz köthető emberi tudásnak köszönheti

– olvasható a közleményben.

Dr. Pethő Ferenc, az Újfehértói Kutatóintézet egykori igazgatójának irányításával az 1970-es évek elején kezdődött meg az Újfehértón és környékén termesztett meggy tájszelekciója. Az újfehértói meggy olyan egyedi és területhez köthető minőségi jellemzőkkel rendelkezik, amely érdemessé tette arra, hogy az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) elismerje.

Az újfehértói meggy elnevezést kísérő uniós OFJ szimbólum jelzi a fogyasztók számára, hogy a termék a földrajzi eredetéhez szorosan kapcsolódik, egyedi jellemzőkkel bír és uniós oltalom alatt áll. Az uniós jelzés védelmet biztosít a visszaélésekkel szemben is, ugyanis az ilyen logóval ellátott termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és a megadott területen történhet.

A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké

– tájékoztat a szaktárca.

Az újfehértói meggy népszerűsítésére 2008 óta minden évben fesztivált rendeznek Újfehértón. Az újfehértói meggypálinka földrajzi jelzése már 2014 óta uniós oltalmat élvez. Az újfehértói meggy, mint hagyományos és tájjellegű termék 2016-ban elnyerte az Agrárminisztériumtól a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 19 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.

Kapcsolódó
Először kapott uniós oltalmat magyar sajt
Négy-öt hétig tartó érlelést követően vöröses-sárga színű, erőteljes illatú és aromás ízű, vágásfelülete röglyukas, szájban elomló állományú.
Olvasói sztorik