Még javában tombol a nyár, ami most többnyire ideális feltételt biztosít kertünk növényeinek fejlődésében. Izgatottan várjuk, mikor szedhetjük a megérdemelt jutalmat kiskertünkből.
A paradicsom esetében sincs másként. Ha szeretnénk, hogy mielőbb asztalunkra kerüljön kedvencünk, akkor érdemes megfontolni a ruralsprout tippjeit.
Ha a hideg tavasz ellenére is fejlődésnek indult a palántánk, akkor az elmúlt hetek meleg időjárása nem feltételezi, hogy egyéb praktikát bevessünk ezügyben.
Általánosságban viszont elmondhatjuk, hogy jót teszünk növényeinkkel, ha növeljük a körülöttük lévő hőmérsékletet, így biztosítva a gyümölcsök érését.
Ennek egyik módja a melegház. Amennyiben kültéren termelünk, akkor jó szolgálatot tehet, ha szalmával, komposztált anyaggal körbeágyazzuk a töveket, így ezek lebomlása finoman melegíti a talajt.
Ahogy a gyümölcsök, mint a paradicsom, gázt, etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a közelben lévő többi gyümölcs érését. Bizonyos gyümölcsök ebből a gázból többet bocsátanak ki érésükkor, mint mások.
A banán híresen magas etilént termel. Egy érett banánt a paradicsom tövéhez helyezve a paradicsom gyorsabban érik. Ugyanez az oka annak, hogy a banán gyümölcstálba helyezése a tál többi gyümölcsének gyorsabb érését okozza.
Dobhatunk sérült vagy túlérett almát is a paradicsom tövéhez. Az etilén leadása mellett ezek egyszerűen le is rothadnak, és további tápanyagokat adnak a talajhoz.
Ritkábban öntözzük az érő paradicsomot, ezzel is ösztönözve a gyümölcs gyorsabb érését. A paradicsomnövényeinknek, főként amikor a virág és gyümölcs képződik, rengeteg vízre van szükségük.
Az öntözés visszaszorítása eléggé megterheli a növényeket, hogy arra ösztönözze őket, hogy túlélésük érdekében gyorsabban érleljék a gyümölcsöket és a magokat.
Természetesen ne hagyjuk, hogy a növényeink kiszáradjanak, de ha eddig minden nap öntöztük, akkor a paradicsomérés kiemelt időszakában ( augusztus-szeptember) célszerű lehet ezt két-három naponta egyszeri alkalomra csökkenteni.
Az egészséges paradicsomnövények sokkal nagyobb valószínűséggel hoznak életképes érett gyümölcsöt. A megfigyelés kulcsfontosságú. Fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk át az összes növényt. Ha bármilyen betegség jeleit észleljük, mielőbb vágjuk le az érintett növényrészeket, ezzel nem csupán megnöveljük a növény életét, de növelhetjük az érett gyümölcsök hozamát is.
Csökkentsük, ritkítsuk az alsó lombozatot, ha gyorsabb érést szeretnénk. Vágjuk vissza a lombot, ez nem csak a fotoszintézisre és a gyümölcsök érlelésére sarkallja a növényeket, hanem a ritkítással több napfényhez juttatjuk a terméseket, ezáltal hamarabb beérik a gyümölcsünk. Törekedjünk a az érő paradicsom körüli lombozat eltávolítására, hogy minél több fényhez juthassanak.
A nyár második felében már hiába hoz virágot paradicsomunk, ezeknek a virágoknak valószínűleg nem lesz ideje gyümölcsökké érlelni. Csípjük le a kialakuló új virágokat, hogy a növények a már éréshez közeledő gyümölcsök érlelésére összpontosíthassanak.
Augusztusban célszerű lecsípni az apró terméseket is, mivel ezeknek valószínűleg nem lesz ideje teljes érésre, viszont az ezektől való megszabadulás arra ösztönzi a növényeket, hogy minden energiájukat a már nagyobb gyümölcsök érlelésére fordítsák.
Ez a módszer meglehetősen brutálisnak tűnhet, de segít abban, hogy paradicsomnövényeink „túlélési módba” kapcsoljanak. Ez arra készteti őket, hogy életképes magot próbáljanak érlelni, ezáltal pedig a gyümölcsök kicsit gyorsabban érnek.
A paradicsomnövények sokkolásához erősen fogjuk meg a növényeket a száránál, és finoman húzzuk meg néhányszor.
Ha minden próbálkozásunk kudarcot vall és augusztus végére sem érik be paradicsomunk nagy része, akkor ne felejtsük, a zöld paradicsom még mindig felhasználható számos receptben.