Kertünk-Portánk

Egy sasadi villa és a MOME Campus nyerte az Év háza díjat 2021-ben

A fődíjak mellett két szakmai és további öt támogatói díj odaítéléséről is döntött a zsűri.

Egy Földes László és Lukács Anna által tervezett sasadi villa, valamint a Csillag Katalin és Gunther Zsolt által jegyzett MOME Campus nyerte el idén az Év háza díjat, amelyet gálaest keretében adtak át szerda este Budapesten, írta az MTI.

Kapcsolódó
Ez az év családi háza a közönség szerint
Velencén magasodik, a telek csodás kilátással és hatalmas lejtéssel rendelkezik.

A 2008-ban újjáélesztett szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, amely emellett két szakmai és további öt támogatói díj odaítéléséről is dönt, két éve pedig közönségszavazást is tartanak.

A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara (MÉK) és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé

– emlékeztet a közlemény.

Idén 13 középület és 29 családi ház terveit nevezték a pályázatra.

Családi ház kategóriában a fődíjat Földes László és Lukács Anna egy téglaburkolatos, elegáns sasadi villa tervezéséért kapta, míg a legjobb középületért járó díjat Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a már sok hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedő MOME Campus tervezőinek ítélte oda a zsűri.

Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora a sasadi családi házról mondott értékelésében kiemelte, hogy egy kiváló és már többször díjazott építész idén ismét pályázott, és ismét példaértékűt alkotott mindannyiunk számára.

Földes László épülete, egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredménye. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között

– idézi a közlemény.

facebook/év háza pályázat A családi ház-kis társasház kategória győztese a sasadi villa lett

A MOME Campus értékelését a zsűri képviseletében Fazakas György vezető építész mondta el az eseményen.

Csillag Katalin és Gunther Zsolt érdeme, hogy az 1954-ben épült főépület tengelyére szervezett új épületegyüttes önálló építészeti karaktere jól illeszkedik a teljes együttesbe, sőt az alkalmazott +kopilit+ üvegrendszer még a 60-as, 70-es évek ipari épülettervező gyakorlatára is utal. (…) A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak

– fogalmazott.

facebook/az év háza pályázat A középület kategória győztese a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campusa lett

Különdíjak

A MÉK szakmai különdíját Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter és Sipos György nyerte el a szegedi Móra Ferenc Múzeum És Vár Múzeum terveivel, a Magyar Építész Kamara szakmai különdíjával pedig Hőnich Richárdot és Nagy Pétert tüntették ki a pilisszentiváni Pilisi Len Látogatóközpontért.

Álmos Gergely, Bubla Ágnes a Leier főtámogatói különdíjat érdemelték ki egy szegedi családi ház terveiért, a Hella támogatói különdíjat pedig Lenzsér Péter és Jug Mátyás kapta a soproni Média Értési és Oktatási Központért.

A Meva támogatói Különdíjjal Szél Norbertet és Varga Gábort jutalmazták a sajószentpéteri óvoda-bölcsődéért, a Prefa támogatói különdíjjal Benczúr Lászlót és Weichinger Miklóst egy budapesti családi ház terveiért, a Terrán támogatói különdíjjal pedig Kocsis Barnabást és Kocsis Gáspárt egy szentendrei többlakásos társasházért.

Középület kategóriában a közönség a Szél Norbert és Varga Gábor által tervezett sajószentpéteri óvoda-bölcsőde épületét választotta a legjobbnak, míg családi ház kategóriában Göde Ferenc, “a Velencei-tóra szemet gyönyörködtető panorámát kínáló” családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

A zsűrit idén Noll Tamás építész, a MÉK egykori elnöke vezette, társelnökei Dévényi Sándor építész, Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke, Krizsán András, a MÉSZ elnöke, valamint Szoják Balázs építész voltak. A zsűri szakértő tagjaiként Tóth Balázs építész és Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára, illetve a 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csontos Györgyi, Fazakas György, Pirity Attila, Sajtos Gábor és Varga Tamás működtek közre a díjak odaítélésében.

Kapcsolódó
Ez az óvoda az Év háza pályázat közönségdíjasa
Sajószentpéteren épült, 2020-ban adták át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik