A Jobaházán élő Losonczi Gizella 1999-től foglalkozik biogazdálkodással, kertjében soféle gyümölcs és zöldség terem, írta a Kisalföld.
A hetvennegyedik életévében járó hölgy nemcsak termeszt, lekvárok, aszalványok, teák, szörpök is készülnek konyhájában, ám egyik legnagyobb büszkesége a portáján bőségesen termő kivilugas.
Miközben ettem a kivit, arra gondoltam, még soha nem láttam a kivinövényt, vajon milyen lehet? Fogtam, virágcserépbe tettem a magját és kikelt
– említette a portálnak a biogazda.
Ez 14 éve történt. A növény 2018-ban elfagyott, akkor rengeteg ágát levágta Gizella, a kivi pedig „ezernyi” ágat hozott helyette.
Van, amikor csak néhány szem van rajta, de akár egy mázsát is teremhet egy tő. A szüret ideje november elején van, a termés mennyisége tövenként és évenként változhat
– fűzte hozzá a hölgy.
Miközben sokan azt gondolják, hogy a kivi a meleg, tűző napot kedveli, Gizella asszony szerint a félárnyékot és a bőséges öntözést szereti, és hálálja meg sok gyümölccsel.