Kertünk-Portánk

Télen fűt, nyáron hűt: reneszánszát éli a döngölt agyagpadló

A természetes szigetelők egyike a döngölt agyagpadló.

Egyre több ember érdeklődik a természetes építőanyagok és a természetes szigetelők iránt, utóbbiak esetében az aljzatoknál is. Ezek közé tartozik a döngölt agyagpadló, mely reneszánszát éli – és nem véletlenül: télen geotermikus fűtésként, nyáron pedig klímaként funkcionál.

Kapcsolódó
Húsz éve űzi az ősi mesterséget a vályogházak mindentudója
Mit tegyünk, ha vizesedik a fal, és mit, ha felújítunk? A szaki megmondja.

Gáspár János vályogfal-építő mester az ország szinte minden szegletében otthagyta már a keze nyomát új építésű és felújított vályogházaival. A Pest megyei Pándon élő szakember ezúttal arról mesélt a Sokszínű vidéknek, hogy egyre többen érdeklődnek a vályoghoz hasonló természetes és egészséges szigetelési lehetőségek iránt. Ezek közé tartozik a döngölt agyagpadló, melyet több lakásban készített már el, a megrendelők legnagyobb megelégedésére.

A döngölt agyagpadló úgy készül, hogy az adott helyiségben a földnedves agyagot egyenletesen elterítjük, utána pedig vagy kézi erővel vagy döngölőgéppel jó erősen ledöngöljük, és száradni hagyjuk

– említette.

Csak agyag kell hozzá?

Igen. Az agyagba nem lehet ilyenkor homokot tenni – mint a vályogvakolatnál -, mert könnyen kopna. Szalmát sem kell hozzá keverni, mert az a talajpárától elrothadna. Csak jó minőségű sárga agyag szükséges, ez a legfontosabb.

Mennyi ideig szárad a ledöngölt agyag?

Körülbelül két hétig. Ezt követően lesznek rajta repedések – ami természetes dolog -, hiszen ha vizes, akkor tágul, ha pedig szárad, zsugorodik, akkor meg reped. Miután megszáradt és megrepedezett, sárga agyag és tehéntrágya keverékével kell elsimítani a felületet, így a repedések betömődnek.

Nem lesz kellemetlen szag a döngölt agyagpadlós helyiségben a tehéntrágyától?

Egyáltalán nem, hiszen nem hatalmas mennyiségről van szó. A tehéntrágya egyébként azért tökéletes, mert miután keresztülmegy a tehén gyomrán a fű és a széna, a trágyája tele van cellulózzal, ami a felhordás után ad egy viszonylag kopásálló felületet. Én egyébként hallottam lótrágyás változatról is.

Mi a következő munkafolyamat?

Ez egyben az utolsó munkálat az agyagpadló véglegesítésében. Kap egy réteget, amit kefével vagy meszelővel viszünk fel, ezt a régi időkben mázolásnak, néhol sikálásnak nevezték. Ez híg anyag, tehéntrágya és sárga agyag keveréke, de valamikor vörös agyagot is használtak erre a célra. Ezt az utolsó réteget könnyű karbantartani, amikor megkopik, újra kell mázolni, ami rövid időbe tellik.

Mennyire macerás a tisztítása, karbantartása?

Takarításkor elegendő nedves felmosó törlővel tisztítani. Eleink másként csinálták: általában hetente egyszer fellocsolták, néhol sárga homokkal felszórták, átseperték vele a felületet, majd összeseperték a „szemetet”.

Milyen szerepe van a helyiség, adott esetben egy egész ház szigetelésében a döngölt agyagpadlónak?

A hideg évszakokban geotermikus fűtésként funkcionál. 16-17 fokos a hőmérséklete, tehát nagyban segíti a meleget tartani, a nyári kánikulában pedig mintegy klímaként hűti a helyiséget. Amennyiben vályogházban van a döngölt agyagpadló, ezek a folyamatok hatványozottan jelentkeznek.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Olvasói sztorik