Kertünk-Portánk

Nagy és speciális szakértelmet kíván a vályogház felújítása

A szakember számára az a legideálisabb, ha nem kezdik el a szakszerűtlen felújítást, és teljes egészében látszanak a tényleges hibák.

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a vidéki élet és a természetes életmód iránt, ennek hozománya, hogy megnőtt a kereslet a természetes építési anyagok és a vályogházak iránt.

Az elmúlt évszázadban a vidéki falvakban jellemzően vályogházak épültek, melyek jelentős része manapság rossz vagy elhanyagolt állapotban van. A 1940-50-es évekig Magyarországon sok ember értett a vályogházak építéséhez és karbantartásához, mert az népi mesterségnek számított, ám ennek a tudásnak a jelentős része mára feledésbe merült.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.

Gáspár János vályogfal-építő mester az ország talán legismertebb szakembere, a vályogház-építés egyik mindentudója, aki nem csupán újakat épít, hanem felújít. Tapasztalatai szerint egyre több probléma adódik a vályogházak felújításával, mert azt sok esetben nem hozzáértők végzik. Számos eset bizonyítja, hogy a felújítás nem a vályoggal kompatibilis technikával készült, ez pedig a ház állapotának romlását okozza.

Országszerte jó tíz éve végzek felkérésre helyszíni szemlét, tanácsadást akár a vályogház vásárlása, akár felújítása előtt,  vagy éppen vályogvakolatokhoz szükséges agyagok beszerzéséhez, illetve a már megkezdett felújítási munkák közben

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Gáspár János.

A mester – aki pályafutása alatt közel 200 vályogházat újított fel csapatával – az ország szinte minden szegletében ismeri az adott terület talaját, építési technikáját, a környéken felhasznált anyagokat. Ez abban segíti munkáját, hogy tudja, milyen technikával építkeztek és ez jó kiindulópont számára.

Az építési stílusból, a falvastagságból, a tető szerkezetéből, a nyílászárók stílusából, a födém kialakításából ki lehet következtetni az épület korát. A legegyszerűbb dolgom akkor van, ha megtalálom az évszámot a mestergerendában, így egyből kiderül a ház építési éve. Ezután megvizsgálom a ház állapotát, megállapítom, hogy nincs-e statikai problémája és ha van, akkor mi lehet az oka és mennyire súlyos

– említette a mester.

Gáspár János szerint jobb helyzet általában akkor adódik, amikor nem kezdték el a szakszerűtlen felújítást, és teljes egészében látszanak a tényleges hibák. A legtöbb ház a koránál fogva ugyanis több felújításon, átalakításon eshetett már át, ezért is szükséges a ház eredeti állapotát feltárni, amiből sok hasznos információ kikövetkeztethető.

A megrendelővel egyeztetve megbeszéljük, hogy milyen átalakításokat és felújításokat szeretnének. Egy vályogháznál majdnem minden esetben a fő válaszfalaknak van komoly szerepük, ezért nem minden átalakítás megvalósítható. Ezért érdemes hozzáértő véleményét kikérni, mielőtt bármibe belekezd a ház tulajdonosa

– hangsúlyozta a Pándon élő szakember.

A régi, tipikus parasztház 3 osztatú volt, ezért nehéz a mai kor igényeinek megfelelően a belső átalakításokat elvégezni, például fürdőszobát kialakítani, úgy, hogy később ne okozzon szerkezeti problémákat a háznak.

Napjainkban sok házfelújítás történik saját erőből, vagy nem speciálisan vályoggal foglalkozó szakember irányításával. Ezért gondolták úgy Gáspár János és építész kollégái, hogy ennél a pontnál tudnának a legtöbbet segíteni tanácsaikkal és tapasztalataikkal, mert sok esetben a nem megfelelő sorrend és anyaghasználat okozza a későbbi problémákat.

Több építész kollégámmal látjuk a szükségességét, hogy azokban a felújításokban is tudunk segíteni, amelyek már elkezdődtek és folyamatban vannak, de előzetesen nem voltunk helyszíni szemlén, nem láttuk a ház állapotát, nem beszéltünk a felújítás menetéről és anyagairól, ami kulcskérdés egy vályogház felújításánál

– említette a mester.

Gáspár János elmondta a legfontosabb teendőket, amikre egy vályogház felújításánál alapvető figyelni:

  • nem megfelelő vakolat leverésének menete,
  • a szükséges falazatok kijavítása,
  • falak bontása, építése,
  • nyílászáró cserénél az áthidaló kialakítása,
  • új nyílászárók helyének kialakítása,
  • vályogvakolat kikeverése helyben található anyagból,
  • megfelelő padlóréteg-rend kialakítása,
  • vízelvezetés a falaktól,
  • ha nem áll rendelkezésre, akkor jó minőségű anyag beszerzése, különböző hosszúságú szalmák, lótrágya, stb.,
  • gépészeti szerelések kialakítása,
  • fűtésrendszer kialakítása,
  • statikai problémák kiszűrése a repedések alapján,
  • az elkészült vályogvakolat meszelése.

Az 1960-as évek előtt épült házaknak abszolút nincsen vízszigetelése, ezért minden olyan technika és anyag használata, ami nem teljesen légáteresztő, később súlyos problémákat és a ház állapotának romlását okozza

– fűzte hozzá Gáspár János, aki azt is elmondta, hogy igény esetén a vályogépítésben jártas építészeket is be tud vonni a helyszíni tanácsadásba, a felújítás során akár felelős műszaki vezetéssel egybekötve.

Arra gondoltunk, hogy igény szerint ezzel is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy minél több vályogház szakszerűen és hosszú távra legyen felújítva. Ez azért is fontos, mert csak a természetes anyagok alkalmazásával tudja a vályogház a valódi értékeit kihozni magából. A ház tulajdonosa így lelhet sok örömet benne, egészséges körülmények között élhet abban, és nem kell néhány évente újra elvégezni ugyanazokat a munkákat, megkímélve a pénztárcákat a felesleges kiadásoktól

– összegzett a pándi mester.

A szakemberek egyébként a helyszínen megbeszéltek alapján írásos árajánlatot küldenek az elvégzendő, szükséges munkákról és szakmai véleményt a ház állapotáról.

Kapcsolódó
Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik