Agyagos a talajod? Így tudod feljavítani!

A nem megfelelő talajjal is lehet csodát tenni.
Kapcsolódó cikkek

Ahhoz, hogy kertünk virágzó és gazdag legyen, jó talajra van szükség.

Az ideális kerti talaj tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességgel rendelkezik. Ha a talajban túl sok az agyag, az a víz felhalmozódását okozza, ami kárt okoz a növényeknek, hiszen a gyökerek nem jutnak elég levegőhöz, így megfulladhatnak, valamint a gyökerek nem tudják a vízben oldott tápanyagokat megfelelő mértékben felvenni sem, írja a treehugger.com.

Ha túl agyagos a talajunk, a szerkezete előnytelenné válik, ezért érdemes javítani rajta, hogy a növények megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthassanak.

Kapcsolódó
Veteményes tervek tavaszra: magvetéstől a palántázásig
A tél utolsó hetei még nem alkalmasak a kertészkedésre, arra azonban pont jó ez az időszak, hogy megtervezzük a kikeleti teendőket.

Mit tehetünk?

Először is vizsgáljuk meg a talajt

Vegyünk a markunkba egy marék nedves kerti földet. Ha a csomó azonnal szétesik, a talaj túl homokos. Ha nehéznek és ragadósnak érezzük, golyót tudunk formálni belőle, ami megtartja alakját, akkor a talajban túl sok agyag van. Az iszapos talaj nyálkás lesz, ha nedves, és porszerű lesz, ha száraz. A jó kerti talaj megtartja formáját, de szétesik, ha piszkálni kezdjük.

Ültessünk talajjavító növényeket

Az agyagos talaj viszonylag kevés növénynek kedvez, ezért a talaj levegőztetése érdekében érdemes mélyen gyökerező növényeket beleültetni, így amikor a növények elpusztulnak, szerves anyaguk természetes komposztot hoz létre, ami lehetővé teszi a víz átfolyását és segít felbontani az agyagszemcséket, tehát lazábbá teszi a talajt.

Adjunk a talajhoz komposztot

Ha nem akarunk egy évet várni a komposzt kialakulására, keverhetünk is a földhöz. A komposzt talajtakaróként a talaj tetejére adható. Azokon a helyeken, ahol a talaj megfagy, a fagyás és felengedés természetes folyamata a komposztot a talajba juttatja. Azokon a helyeken, ahol nem fagy, az eső a tápanyagokat a talajba szivárogtatja.

Segít a talajtakarás is

Ha komposzt nem áll rendelkezésre, takarjuk a talajt faforgáccsal, szalmával, fűnyesedékkel, szénával. Borítsunk a talaj tetejére 6-8 centiméter mulcsot, ez idővel lebomlik, és természetes anyagokkal egészíti ki a talajt.

Jöhetnek a férgek

A férgek hozzáadása a talajhoz felgyorsítja a szerves anyagok lebomlását a talajban. A férgek áthaladnak a talajon, és természetesen levegőztetik azt, míg az általuk hátrahagyott ürülék is egy módszer a talaj komposztálására.

Kapcsolódó
Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.