Mozaik

Kávézaccal javítják fel a panonnhalmi levendulás talaját

Nespresso.com
Nespresso.com
A közös projekt célja, hogy ösztönözzék a fogyasztókat a kapszulák újrahasznosítására.

Különleges szövetségre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal: a prémium kávémárka Magyarországon visszagyűjtött használt kapszuláiból kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett, amit a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel. A lokális kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.

Kapcsolódó
Történelmünk 5 legkedveltebb gyógynövénye, amiket még ma is használunk
A gyógynövények történelme és használata régebbi időre nyúlik vissza, mint az ember írott története. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) felmérései szerint a Föld népességének közel kétharmada, több mint, 4 milliárd ember elsődleges gyógyszerként még ma is gyógynövényeket használ. Az alábbi 5 gyógynövény ma is a legyakrabban használt és elismert kategóriába tartozik.

A márka az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség. A magyar vásárlók összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat a tavalyi évben.

Az újrahasznosítás további ösztönzésére készült el az a speciális termesztőközeg, melyet a Főapátság levendulamezőin hasznosítanak, hogy a termőtalaj minősége még jobb legyen. A lokális kezdeményezés lényege, hogy a kapszulák a hazai fogyasztóktól érkeztek vissza, és a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása -, valamint a termőközeggyártás is itthon történik.

A kávézacc alapú termesztőközeget október elején a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre. Az együttműködés eredményét pedig jövő nyáron, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

A kávémárka, a főapátság, és a Viator Étterem között már régóta áll fenn együttműködés, így a mostani kávézacc újrahasznosítási ötletet körülbelül kétéves előkészület és közös munka előzte meg. Az a terv, hogy kézzel foghatóan megtörténjen a fenntartható munkafolyamat

– olvasható a sajtóközleményben.

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá – de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.

Kapcsolódó
5 gyógynövénykert, ahol őrzik a népi gyógyítás hagyományait
Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően mintegy 330 gyógynövényfajta él.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik