Életmód

Erdei talajjal töltötték fel a játszóteret, megerősödött a gyerekek immunrendszere

Finn kutatók erdei talajra cserélték több játszótér aszfaltját, és már egy hónap után jelentősen erősebbé vált a gyerekek immunrendszere.

Az aszfalt helyett erdőterületről származó talajjal és növényekkel borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét – adta hírül az MTI a  finn és cseh kutatók eredményeit.

A Science Advances című folyóiratban publikált tanulmány alapjául szolgáló korábbi kutatások eredményei azt sugallják, hogy az autoimmun betegségek, úgy mint gyulladásos bélbetegségek, 1-es típusú diabétesz, ekcéma és asztma, világszerte megnövekedett arányának egyik oka, hogy a gyerekek nem találkoznak olyan természetes anyagokkal, amelyek biztosítják az immunrendszerük megfelelő érését.

Tűzijáték helyett játszóteret építettek Tárnokon
A helyiek úgy döntöttek, nem durrogtatásra költik az önkormányzat pénzét.

Ezen elmélet szerint a porral, földdel és pollennel való rendszeres érintkezés erősíti az immunrendszert a gyermekkorban – olvasható a Medicalxpress című tudományos hírportálon.

A kutatók szerint a városiasodott területek egy részén élő gyerekeknél a legmagasabb a kockázata annak, hogy nem kerülnek kapcsolatba ilyen természetes anyagokkal, ami magyarázatot adhat arra, hogy esetükben miért magasabb az autoimmun betegségek előfordulási aránya.

Így tesztelték az elméletet a kutatók

  • Eltávolították az aszfaltot két finn nagyváros több napközi otthonának játszóteréről, és a helyére erdőkből származó tőzeget fektettek le, valamint bokrokkal és mohával gazdagították a területet.
  • A gyerekek ezen a zöldterületen játszottak, amikor kint voltak a szabadban.
  • A kutatók a természetes anyagok betelepítése előtt, valamint az új zöldterület használatának 28. napján is megvizsgálták a gyerekek immunrendszerét.
  • A gyerekek mikrobiomjának – az emberi bőr felszínén és testüregeiben élő hatalmas számú mikroorganizmus – jelentős gyarapodása mellett, a kutatók pozitív változást észleltek bizonyos proteinek és sejtek (regulatórikus T-sejtek és gyulladásgátló citokinek) esetében, ami a jóval erősebb immunrendszerrel rendelkező embereknél jellemző.

A szakemberek ugyan elismerik, hogy a tanulmányukba bevont alanyok száma alacsony – mindössze 75 fő –, ám az elképesztő adatok megkövetelték az eredmények publikálását. További vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy az ilyenfajta környezeti változtatások jótékony hatással vannak a gyermekek egészségére.

Kiemelt kép: Pixabay/markus53

Vissza a vadonba: terápiás torna gyerekeknek erdőben és patakparton
Szentendrén a természet erejével, erdőben és patakparton kezelik a figyelemzavarral, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik