Kertünk-Portánk

Vidéki hangulat költözött a második emeleti panelba

Pataki Magdolna
Pataki Magdolna
Ha belépünk a lakásba, egy vidéki hangulatú, csodaszép otthonban találjuk magunkat. Ha kilépünk az ajtón, akkor egy panelház második emeletén. Kontrasztos? Igen! Gyönyörű? Igen!

Ha egy vidéki hangulatú otthont képzelünk magunk elé, akkor lelki szemeink előtt megjelennek a nagy, zöld udvarok, hatalmas teraszos vagy tornácos ház, finom részletekkel az ablakok, gerendák farészein. Ezzel szemben Pataki Magdolna egy panelházban lakik. És vidéki hangulatú otthona van.

Kapcsolódó
Városi udvarból varázsolt ládakertet a 22 éves egyetemista lány
Három négyzetméteren jelenleg is tizennégyféle zöldség, gyümölcs növekszik.

A Sokszínű Vidék kérésére elmesélte, miért döntött úgy, hogy panellakásban valósítja meg álmai – vidéki hangulatú – otthonát és cserél le mindent, ami eddig körülvette.

Pataki Magdolna

Pataki Magdolna

Hogy jött az ötlet, hogy a panellakást vidéki hangulatban rendezd be?

Hosszú évek óta (23 éve) dolgozom középvezetőként egy európai drogéria hálózatnál. A munkám sok elfoglaltsággal jár és mint minden nagy cégnél, itt sem stresszmentes az életünk. Nagyon szeretem a munkám, de néhány éve megfogalmazódott bennem valami másra való vágy. Mivel gimnáziumi éveim alatt voltak “művészeti” törekvéseim és egészen más irányba terveztem a további tanulmányaimat és az életemet, mint amilyen munkát most végzek, úgy éreztem, hogy a balansz, belső béke akkor érkezik el, ha munkámat kiegészítem egy teljesen más irányú hobbival.

Kezdődött azzal, hogy elkezdtem újra varrni, hímezni, régi dolgokhoz nyúlni, megmenteni ezeket, átalakítani. Viszont a pörgős életemhez illően, egy modern lakásban éltem, ami egyre kevésbé illett az időközben igencsak megváltozott énemhez. A hobbival a balansz megvolt, de a lakásban egyre rosszabbul éreztem magam és így hoztam egy döntést. Eladtam és elajándékoztam a könyveim kivételével MINDENT és ez tényleg így volt… mindent, még a tányérokat is!!! …és felépítettem magam körül újra a lakást. Tervben van egy vidéki parasztház, de még nem jött el az igazi…

Pataki Magdolna

Pataki Magdolna

A berendezési tárgyak egy része új, egy részük régi. Ezeket honnan szerezted be?

Igen, vannak felújított bútorok is, amelyeket használtan vettem és én újítottam fel. Ennek nem a költséghatékonyság (mert hát nem volt ez így olcsóbb, sőt), hanem a beilleszthetőség volt az oka. Jobban tudtam formában és színben összehangolni a kiegészítőkkel és az új bútorokkal. Fontos volt, hogy kb. 80-20% legyen az arány az új és régi kopottas között.

Pataki Magdolna

Pataki Magdolna

Te újítod fel, alakítod át a régi tárgyakat? Milyen technikákat használsz ezekhez? Tanultad valahol?

A kiegészítőket, függönyöket, párnákat én varrtam, kis apróságokat decoupage technikával készítettem, faliképet hímeztem, lámpaernyőt készítettem, szóval mindent is… Sokat jártam a bolhapiacokat, ahol tényleg kincseket lehet találni. Ezek általában új funkciót kaptak, például az előszobában az esernyőtartó egy régi tejeskanna vagy a nagynénitől örökölt zsírosbödön most fürdőszobai szemetes stb. A lakás berendezése és a sok elismerés adott egy lendületet ahhoz, hogy 2 éve beiratkoztam egy lakás- és enteriőrtervező iskolába, amit idén áprilisban jelesre elvégeztem. Mondhatjuk, hogy így utólag meg is tanultam, amit előtte “megalkottam”.

Pataki Magdolna

Pataki Magdolna

Melyik helyiség, melyik tárgy a kedvenced?

Kedvenc helyiségem nincs, mindent szeretek benne, de persze, folyamatosan alakítgatom, folyton kitalálok valamit és valamivel mindig elégedetlen vagyok… szóval tényleg érik már egy ház. Tudom, fura (legalábbis sokaknak), hogy egy panelban alakítottam ki vidéki hangulatot, de tényleg fontos, hogy otthon meglegyen a hygge érzés. Kedvenc tárgyaim a konyhában találhatók, sok-sok kerámia konyhai edény, tál, talán ezeket szeretem a legjobban, természetesen használni is…

Pataki Magdolna

Pataki Magdolna

Olvasói sztorik