Kertünk-Portánk

Romjaiból varázsolták újjá a nádfedeles balatoni parasztházat

Szödényi Nagy Ákos
Szödényi Nagy Ákos
Csodás külsőt kapott a korhűen felújított épület.

Van, mikor az ember dédelget egy álmot, aztán egyszer csak eljön az idő, és megvalósítja. Valakinek ez az álom egy utazás, egy kutya, egy cél megvalósítása, másoknak egy ház. Ákos és párja, Zsuzsanna álma egy nyaraló volt.

Ákos a Balaton déli partján képzelte el, Zsuzsanna nádfedeles parasztházat álmodott. Végül mindkettőjük kívánsága teljesült, mikor rátaláltak Balatonszentgyörgyön egy házra, mely az 1850-es években épülhetett.

Szödényi Nagy Ákos

Elkezdték felújítani az öreg, romos házat, mely helyi védelem alatt állt. Remek mesterek keze alá dolgozva 8 hónap alatt teljesen újjávarázsolták az épületet, törekedve arra, hogy az minden stílusjegyét megtartsa, és a táj építészetébe tökéletesen beleilleszkedő maradjon.

A munkálatok a Teleki László Alapítvány – Népi Építészeti Programjának keretén belül valósultak meg, az eredmény pedig csodálatos lett.

Galéria
Szödényi Nagy Ákos

A ház az 1850-es években épülhetett, de az 1820-as évek stílusjegyeit hordozza. A homlokzaton VL monogram és 1892-es évszám szerepel, de ez már a díszített homlokzat készítésének és a hozzáépítésnek az éve. Igyekeztünk a munkálatok során odafigyelni arra, hogy minden értéket megőrizzünk és hagyományos anyagokkal dolgozzunk. Így a ház teljesen korhű maradt, nem csak kinézetében, de anyagfelhasználásában is

– mondta el Ákos.

A romos házat először kitakarították, és eltüntettek belőle minden idegen anyagot, gipszet, betont, és mindent, ami nem vályogba való. A régi meszelést sárfalig lekaparták, az aljzatot kívül-belül 30 centiméter mélyen kiszedték.

A felújítás a ház minden részét érintette. Új sártapasztás került a padlásra, új lett a nádtető, a parasztfödémről eltávolították a festéket, majd fertőtlenítették az összes faszerkezetet. Kívül-belül 3 rétegben új sártapasztás (2 rétegben: szalma, sárgaföld, víz, egy rétegben: lócitrom, sárgaföld, víz) készült. Belül oltottmeszes, kívül tehéntej-oltottmész meszelést kapott.

Galéria
Szödényi Nagy Ákos

A házban található nyílászárókat mind felújítottuk, ami menthető volt, azt mindent megmentettünk. 2 házgyári ajtó helyett kellett csak kornak és stílusnak megfelelőt készíttetni, és minden ajtó régi zárat kapott. Belül mindenhol hajópadló került a kavicságyra, kívül pedig kavicságy és téglajárda készült

– mondta el Ákos, aki hozzátette, az építkezés nyolc hónapja alatt rengeteg élménnyel gazdagodtak, sok mindent megtanultak a hagyományos építészetről. Nagyon sok segítséget kaptak a falu közösségétől is. Volt, aki jó szóval, mások hasznos tippekkel, de akadt, aki egy reggeli jó kávéval segítette, hogy a ház végül régi fényében ragyoghat.

Galéria
Szödényi Nagy Ákos
Kapcsolódó
Különleges varázsa van a 250 éves tiszasasi tornácos parasztháznak
A férfi, aki itt találta meg a vidéki élet nyújtotta harmóniában a maga boldogságát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik