Kertünk-Portánk

Négy nap a vályogépítészet bűvöletében

gáspár jános
gáspár jános
Negyedik alkalommal rendezik meg a Regio Earth nemzetközi földépítészeti fesztivált, a helyszín a Somogy megyei Tengőd.

A Somogy megyei Tengődön, a Környezettudatos Építők Egyesületének oktatási központjában rendezik meg augusztus 18-21. között a Regio Earth elnevezésű nemzetközi földépítészeti fesztivált, melyre 30 ország több mint 100 szakmai résztvevőjét várják, de a rendezvény nyitott a laikus érdeklődők előtt is.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.

A Regio Earth tematikájának középpontjában a vályog alapú építészet, építés és tervezés áll, miközben az esemény a közép- és délkelet-európai régióra összpontosít. Célja, hogy erős, határokon átnyúló hálózatot hozzanak létre a helyi szakemberek és érdeklődők számára.

A Regio Earth története

A fesztivál alapötlete Bihari Ádámtól, Alina Negrutól és Alessandro Serratól származik, akik barátokként tértek haza a grenoble-i földépítészeti központból, ahol hallgatóként, oktatóként és kutatóként tevékenykedtek.

 

Az első fesztivált (2017) a Vas megyei Oszkó községben, a másodikat (2018) a romániai Bánát régióban, Buzad községben, a harmadikat pedig (2019) a szerbiai Mosorin községben rendezték.

 

2020-ban és 2021-ben az esemény a koronavírus járvány miatt elmaradt.

A régió vályogépítészeti öröksége és víziója az, hogy új módszereket találjanak ennek integrálására a kortárs építőipar dinamikájába. A rendezvény célja a nagyközönség elérése, annak érdekében, hogy népszerűsítse a környezettudatos, természetes alapanyagú építést.

Ennek szellemében az alábbi kérdéseket járják körül:

  • Mi az a vályog?
  • Milyen vályogépítési technikák léteznek?
  • Kik dolgoznak ma ezzel az anyaggal Magyarországon és Közép-Európa országaiban?
  • Hol tart ma az európai vályogépítészet?
  • Melyek ma a legfejlettebb technológiák a földépítésben?

Ahogy Hassan Fathy mondta:

Építsd a házad abból, ami a lábad alatt van.

A Regio Earth szakmai programjának fő részét a gyakorlati műhelymunkák alkotják.

A fesztiválra látogatók megismerkedhetnek a tradicionális vályogépítészet építéskultúrájával és a leginnovatívabb földépítészeti technikákkal egyaránt, így egyebek között a paticsfal-, rakottfal- és kemenceépítéssel Gáspár János vályogfal-építő mester vezetésével, a professzionális befejező vályogvakolatok készítésével Bíró Árpád bemutatásában, valamint vályogház nyomtatással 1:1-es léptékben WASP Crane 3D nyomatóval az Ökodome Team vezetésével.

Kísérő rendezvényük az immár hatodik alkalommal megszervezett Ökohome konferencia, melyen a fenntartható építés szakma neves hazai és külföldi képviselői számolnak be legfrissebb eredményeikről.

Kapcsolódó
Húsz éve űzi az ősi mesterséget a vályogházak mindentudója
Mit tegyünk, ha vizesedik a fal, és mit, ha felújítunk? A szaki megmondja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik