Kertünk-Portánk

Halottak napja és halloween: előzzük meg a tűzeseteket!

Unsplash
Unsplash
Ilyenkor megemelkedhet a tűzesetek száma.

A kegyeleti gyertyák és a töklámpások gyakran tüzet okoznak – figyelmeztetett mindenszentek és halottak napja, valamint halloween közeledtével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a tűzesetek megelőzésének fontosságát hangsúlyozva.

Tavaly tíz temetőben történt ilyen tűzeset országszerte ebben az időszakban. Emellett minden évben előfordul, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. A temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett gyertyát gyújtunk meg, a mécsest a sírtól való távozás előtt eloltjuk, a forró mécsestartókat pedig nem dobjuk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe.

A halloween alkalmából készített töklámpásokat, valamint a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi, és ajánlott a kerti töklámpást gyertya és mécses helyett LED-izzóval kivilágítani.

November 1., mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik a halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe.

Kapcsolódó
Így előzhetjük meg a tűzoltókkal történő szilveszterezést
21 tanács, hogyan ne adjunk munkát a tűzoltóknak az év utolsó éjszakáján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik