Kertünk-Portánk

Egyszerű praktikákkal védekezhetünk az örökzöldek téli barnulása ellen

Unsplash
Unsplash
A téli barnulás akár a növény pusztulását is okozhatja.

Gyakran előfordulhat azon örökzöldek bebarnulása, melyek a hidegtűrésük határán élnek – a tűlevelű, a szélesebb levelű és a pikkelylevelű növényeknél is.

A barnulás általában a növény déli, nyugati vagy délnyugati oldalán jellemző. Az ágak hegyétól indul a törzs irányába, a széles levelű örökzöldeknél a levelek élétől halad az egész levélre. Tavasztól nyárig a bebarnult levelek lehullanak, majd új lomb nő a helyükre. Rosszabb esetben az egész növény bebarnul és elpusztul – írja az Agrároldal.

A bebarnulás okai

Általában a kisebb, fejletlenebb gyökérzetű példányok hajlamosabbak a barnulásra, ezekbe beletartoznak a frissen átültetett növények is.

A hosszú ideig tartó őszi meleg utáni hirtelen lehűlés szintén növeli a barnulás esélyét, mivel nincs idejük megszokni az alacsonyabb hőmérsékletet. Hasonló károkat szenvedhetnek a naplemente utáni nagy hőmérsékletcsökkenésnél is.

A téli napos időben a növények lombjából párolog a víz. Mivel talaj általában fagyos, így nem tudják onnan pótolni a nedvességet, emiatt a lomb megszárad és megbarnul.

Problémákat okozhatnak még az erős téli szelek, amelyek további víztől foszthatják meg a növényeket.

A szokásosnál hidegebb vagy hosszabb téli idő szintén nem tesz jót az örökzöldeknek, különösen akkor, ha a fagyok április körül újra jönnek.

A téli útsózás szintén növeli a kockázatot.

Így előzhető meg a barnulás

  • Az érzékeny örökzöldeket ne ültessük napos, huzatos helyre.
  • Lehetőleg kora tavasszal vagy nyár végén ültessük őket, az őszi ültetést kerüljük.
  • Ne metsszük az örökzöldeket nyár végén vagy kora tavasszal.
  • Használjunk talajtakarót, például faforgácsot, fenyőkérget vagy levélkomposztot az örökzöldek törzse körül egészen a lombozatuk pereméig.
  • A megfelelően öntözött növényeket kevésbé fenyegeti a téli barnulás – egészen addig kell öntözni, amíg nem fagy meg a talaj.
  • Ne trágyázzunk nyár végén vagy kora ősszel, mert ezek további lombozat növekedésére serkenthetik a növényeket.
  • Takaróanyagokkal megvédhetjük a növényeket a téli naptól és széltől.

Mit tegyünk, ha észleljük a barnulást?

Metsszük le tavasz közepén a bebarnult részeket.

Ha még nem jelentek meg az új ágak kezdeményei, kaparjuk le a kérget a barnuló ágakon és hajtsuk vissza a rügyek pikkelyeit és nézzük meg, hogy vannak-e alattuk zöld szövet. Ha igen, akkor örülhetünk, van remény az új hajtásokra. Ha csak barna szövetet látunk, akkor valószínűleg, teljesen elhalt és vissza kell metszeni a következő még ép ágig vagy rügyig.

Az örökzöldek így elveszített részei néhány szezon alatt visszanőnek majd. Ha azonban egy egész fenyő bebarnult, akkor nincs sok esély a felépülésre, érdemes megválni tőle.

Kapcsolódó
10+1 örökzöld tipp sövényekhez, hogy télen is mutatós legyen a kertünk
Van élet a tuján túl is! De hogyan telepítsünk mutatós sövényt?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik