Kertünk-Portánk

Gyönyörű, de különösen veszélyes dísznövény a ricinus

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Még ültetni is kesztyűben kell a magokat.

Gyorsan megnövő, nagy méretű, igazán pompás  gyógy- és dísznövény a ricinus, ám nem árt vele vigyázni. Néhány másik pompás növényünkhöz hasonlóan ugyanis termése mérgező – már 4-5 bab elfogyasztása is egy ember halálát okozhatja.

De mit érdemes tudni erről az igazán pompás növényről?

Pixabay.com

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozó Ricinus nemzetség egyetlen faja. A trópusi Afrikából származik.  Viszonylag gyors növekedésű, örökzöld, lágy szárú növény. Eredeti élőhelyén, a trópusokon 10-12 méter magasságig is megnővő évelő, ám hazánkban a nagyon fagyérzékeny növény csupán egy évig él, és nem nő 3 méternél magasabbra, átlagosan 1-2 métert ér el.

Legkedveltebb változatának hosszú nyelű, tenyeres, fűrészes szélű, bordó színű leveli vannak, de lehet a levél színe mélyzöld vagy lilás is.  Nyár végén virágzik, virága halványpiros vagy rózsaszín. Ezek színes tüskékkel borított hüvelyekké alakulnak át. Ezekben találhatók a mérgező, babszerű magok.

Galéria
Pixabay.com

A kis fához hasonlító, jó árnyékot adó növényt magról szaporíthatjuk. Ültetni április-május környékén kell, laza talajba, hogy a gyökerek szabadon terjedhessenek, és stabilan megtartsák a magas növényt.

Nagyon fontos tudni, hogy bár a ricinus magjából a gyógyszeripar hashajtót készít, a mag rendkívül mérgező, tehát már elültetni is kesztyűben kell. A fogyasztása nagyon erős, fájdalmas tüneteket okoz, és akár végzetes is lehet.

Ezt érdemes még tudni a ricinusról

wikimedia commons
  • Népies nevei: csodafa, csodafű, Jónáska bab, Jónás fája, kikajon, krisztuskeze, krisztustenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny, kerti ricinus, kiki, nagysárfű, török-mag, vakondokfa, vakondfű, vakondbab
  • A héber Biblia ezt a növényt kikajonnak, azaz ricinusnak nevezi. Innen származnak a csodafa, csodafű, Jónáskabak, Jónás fája elnevezések.
  • Állítólag elűzi a vakondokot, emiatt a népi elnevezése vakondokfa.
  • Állítások szerint a kártevők nem kedvelik a ricinust, vannak, akik szerint a vakondok mellett a lótetűt is elűzi.

Vannak még a kertben növények, amik mérgezőek. Ilyen a tiszafa, a leander, ami hazánk egyik legmérgezőbb növénye, a gyöngyvirág, sok hagymás virág, és még számtalan növény, amikkel nem árt vigyázni, mert amilyen szépek, olyan veszélyesek is.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik