Kertünk-Portánk

Hat tipp, hogy macskabiztos legyen a karácsonyfa

freepik.com
freepik.com
Tartsuk biztonságban a macskát és ünnepi dekorációt.

A macskák számára a karácsonyfa egy hatalmas, csillogó játékszer, ám kíváncsiságuk nem csak a gazdiknak okoz stresszt, de rájuk nézve is veszélyes lehet, így az a legjobb, ha a karácsonyfát macskabiztossá varázsoljuk, írja a treehugger.com.

Persze nem kell a plafonra akasztani a fát, mint a vicces videókban, sem ágmenteset választani. Vannak egyéb trükkök is, mutatunk néhányat.

freepik.com

Megfontoltan válasszunk fát

A karácsonyfa kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Először is, azok a macskák, amelyikek fenyőfából származó gyantát vagy tűket nyelnek le, hányingert vagy gyomorsérülést tapasztalhatnak, ezért azoknak, akiknek macskája hajlamos rágcsálni a tárgyakat, érdemes elgondolkodni a műfenyőn.

Ha a cicánál megvan az esély, hogy felmászik és feldönti a fát, érdemes egy kisebb méretűt választani, amely kevesebb kárt okoz, ha kidől. A legjobb karácsonyfa a macskás otthonok számára egy kis asztali fa lehet, amit szükség esetén el lehet zárni, ha senki nincs otthon.

Citromillat

Egyes macskák nem szeretik a citrusos illatokat, ezért érdemes megpróbálni citromos illóolajjal vagy permettel illatosítani a fát. Friss citrom- és narancshéjat is helyezhetünk a fa tövébe vagy az ágak közé. Néhány naponta cseréljük ki a héjat, hogy megőrizze friss illatát. A fa tövébe permetezett hígított almaecet is jó elrettentő eszköz lehet azoknak a macskáknak, akik nem szeretik a szagot.

Segíthet az alufólia

A macska karácsonyfától való távoltartásának hatékony módja az alufólia. Tekerjük be a fa törzsét teljesen alufóliával. Mivel a legtöbb macska nem szereti a fólia hangját vagy érzetét, távolságot fog tartani a fától. Ha igazi fánk van, mindenképpen takarjuk le a vízzel teli állvány nyílását is fóliával.

freepik.com

Rögzíteni sem árt

Minden igyekezetünk ellenére a macska mégis megtalálhatja az utat a karácsonyfához, ezért fontos, hogy a fa jól rögzítve legyen, nehogy a kíváncsi cica véletlenül az egészet ledöntse. Rögzíthetjük súlyokkal a fa tartóját, de dróttal, átlátszó horgászzsinórral is ügyeskedhetünk. A lényeg az, hogy a fa nehezen mozdítható legyen.

Díszítsünk tudatosan

Ha a fát sok csillogó, csüngő csecsebecse borítja, nem számít, mennyi büdös riasztószert permetezünk rá: a macska nem fog tudni ellenállni.

Ha macskabarát karácsonyfát szeretnénk, az a legjobb, ha nem akasztunk díszeket a fa alsó felére. Tartsuk a fa legalsó ágait mentesen minden dísztől és esetleges kísértéstől.  Csengőt azonban érdemes tenni a fa alsó ágaira, hogy ha a macska közeledik, azonnali csilingelés jelezze, és gyorsabban tudjunk beavatkozni. Mellőzzük az ehető díszeket is.

Legyenek úttorlaszok

A fa és a cica méretétől függően jól jöhetnek a mesterségesen kialakított úttorlaszok, akadályok. Távolítsuk el a székeket és asztalokat a környékről, amelyek segíthetnek a macskának feljebb ugrani a fára. Egyes macskák nem szeretnek fenyőtobozokra lépni, és nem kerülnek túl közel, ha a fa tövébe helyezzük őket. Még jobban riaszt a toboz, ha almaecettel permetezzük be, mert ez a szag általában nem tetszik a cicáknak.

Kapcsolódó
Saját portáján épített macskaotthont a feldebrői hölgy
A feldebrői Macska Honfoglaló Alapítványnál egyszerre 40-45 macskáról gondoskodnak, a céljuk pedig az, hogy segítsék a jó állapotú állatok gazdához
Olvasói sztorik