Életmód

Hálószoba falából mentették meg Mártont, az ország legismertebb cicáját

Ma már egy polgármesteri hivatalban él, és nemcsak Facebook-oldala, hanem küldetése is van.

A diósjenői polgármesteri hivatal négylábú munkatársa nagy népszerűségre tett szert, amit leginkább annak köszönhet, hogy saját Facebook-oldala is van. De Márton nem pusztán egy macskaceleb, Mártonnak küldtetése is van, amiről a cica egyik megmentője, a polgármesteri hivatal munkatársa, Balog Marianna mesélt a Sokszínű vidéknek.

A cica 2020 szeptemberében került Mariannához. Története kissé szürreális, a cicát ugyanis egy falból kellett kimenteni.

Az utcákban egy hölgy kért segítséget, mert nyávogást hallott a hálószobája falából. Egy önkéntes tűzoltó bontotta meg a gipszkartont, ami mögül egy riadt kismacska nézett ki

– mondta el a részleteket Marianna.

Kiderült, hogy a cica a tetőről csúszott be valahogy a fal mögé.

Magamhoz vettem a macskát, és mivel mesterséges táplálásra szorult, behordtam magammal a hivatalba. A hivatali dolgozók rögtön a szívükbe zárták a csöppséget, akit a kolléganőimmel közösen kezdtünk gondozni. Eleinte hazahordtuk éjszakára és hétvégére, amikor pedig nagyobb lett, éjszakára már bent maradt a hivatalban. Az eredeti terv az volt, hogy felneveljük, majd szerető, felelősségteljes gazdit keresünk számára, de Mártonnak végül mi lettünk a családja.

Megtudtuk, hogy Márton munkaidőn kívül, hétvégén és munkaszüneti napokon sem marad simogatás nélkül.

A polgármester úrral, Székely József Edével és a koléganőmmel mindig egyeztetünk, üzenet írunk egymásnak, hogy kinek van egy kis ideje beugrani Mártonhoz megetetni, cirógatni picit. Szabadnapokon is örömmel osztjuk szét egymás között ezt a feladatot

– tette hozzá Marianna.

Szeretet és vidámság macskabundában

És ahogy azt a felvezetőben is írtuk, Márton nem csak egy hobbiállat. A macska igazi lélekfröccs, terápia a munkahelyen, és a közösségi oldalon még segítő munkát is végez hírnevével.

Azért is csináltunk neki Facebook-oldalt, mert mi egyfajta küldetésnek is gondoljuk Márton példáját. Egyfelől a felelős állattartásra, másfelől pedig arra is biztatnánk minden közösséget, hogy bátran fogadjanak örökbe kisállatot, mert igazán feldobja az adott helységet, legyen az családi ház, intézmény, munkahely

– emelete ki Marianna, aki elmondta, hogy a cicacelebség egy táblával kezdődött. Mikor eldőlt véglegesen, hogy Márton a hivatalba költözik, a polgármestertől kapott egy táblát a falra: rágcsálóügyi főmunkatárs.

A névtábláról készült fotót megosztottuk Diósjenő közösségi oldalán, amellyel kapcsolatban nagyon sok visszajelzés érkezett, ezért úgy döntöttünk, hogy saját oldalt is indítunk a cicának.

Ez több okból is helyes iránynak bizonyult. Egyrészről ezen az oldalon keresztül sikerült már több elhagyott állatnak szerető gazdát találni, másfelől pedig a turizmus fellendítésében is segíthet az oldal.

Nemrég egészen Bács-Kiskun megyéből érkezett hozzánk egy pár, ők a környéken vakációztak és amikor a látnivalók közt meglátták a településünk nevét, már jöttek is Mártonunkat meglátogatni, akit a Facebook-ról már jól ismertek.

Marianna végül azt is elmondta, hogy nem Márton az egyedüli kisállat, akit befogad egy munkahely, közösség. Több „kolléga” is van már az országban, és amióta működik a cica oldala, egyre több hír érkezik négylábú munkatársakról, hivatalnokokról, és ez egy nagyon jó érzés.

Márton, amint elérte a megfelelő kort, ivartalanítva lett, amire szintén fontos felhívni az állatartók figyelmét a felesleges szaporulat elkerülése érdekben. Nagyon bízunk abban, hogy Márton élete példát tud mutatni a felelős állattartásról és örökbefogadásra is buzdít majd, hiszen, ha megnézik a bejegyzéseket, láthatják, hogy mennyi mosolyt, derűt adományoz egy közösségnek a kisállat

– zárta gondolatait Balog Marianna.

Kapcsolódó
Pécsen jár egyetemre DC, a vörös macska
Nappal a bölcsészkar tantermeit, este pedig az egyetemi klubot látogatja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik