Kertünk-Portánk

Évezredek óta ünneplik a halottak gyümölcsét

pixabay.com
pixabay.com
A görög mitológiában a „halottak gyümölcseként” ismerték, mivel szerintük Adonis véréből keletkezett.

A különböző kultúrák és civilizációk szerte a világon évezredek óta ünneplik; élelmiszer- és gyógyszeralapanyagként használják, ősi mítoszokban és vallási hagyományokban jelenítik meg a gyümölcsvilág koronaékköveként számon tartott gránátalmát.

pixabay.com

A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozó nemzetség egyik faja. Őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irán), de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt.

A gránátalma legfeljebb 5 méter magasra növő nagyobb cserje, ami akár néhány száz évig is élhet. Tavasz végén, nyár elején virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed. A kezdetben zöld, később narancssárga színű gyümölcs kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gyümölcs többféle színű lehet. Létezik fehér, sárgászöld, sötétpiros, feketés ibolya. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld.

A gránátalma  egészségre gyakorolt hatásai

A gránátalmát szuperélelmiszerként tartják számon. A gyümölcse, virága, kérge, gyökere és levelei vegyi anyagokat, például polifenolokat tartalmaznak, amelyek számos betegség és állapot kezelésére használhatók.

pixabay.com

Már az ókori kultúrák is felfedezték a gránátalma egészségügyi előnyeit, és például emésztési rendellenességek, bőrbetegségek és bélparaziták kezelésére használták.

  • A mai kutatások kimutatták, hogy a gránátalma hozzájárulhat olyan súlyos betegségek megelőzéséhez, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák. Káliumot, A-, C-, E-vitamint, kalciumot és vasat is tartalmaz.
  • A gránátalma tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, olyan anyagokkal, amelyek segíthetnek megelőzni vagy késleltetni a sejtkárosodást. Valójában a gránátalmalé háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint más antioxidánsokban gazdag italok, például a  zöld tea és a vörösbor.
  • Csökkentheti a koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
  • Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. A gyümölcs C-vitamin-tartalma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ami számos gyakori betegség ellen védhet, mint például bizonyos típusú rák és a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
  • A gránátalmában található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást, ami megőrizheti az artériák, a szív és az agy megfelelő működését.
pixabay.com

Érdekességek a gránátalmáról

A görög mitológiában a gránátalmát a „halottak gyümölcseként” ismerték, mivel szerintük Adonis véréből keletkezett.

Szerepelt Hádész és Perszephoné mítoszában is: Hádész, az alvilág istene, gránátalma magokat használt, hogy rávegye Perszephoné-t, hogy minden évben néhány hónapig visszatérjen az alvilágba.

Az ókori Görögországban és Rómában a gránátalma a halál mellett a termékenységet is jelképezte. Erős kapcsolata volt Aphroditéval, a szerelem görög istennőjével, valamint Hérával, a házasság és a szülés görög istennőjével. Az ókori Rómában az ifjú nők gránátalma levelekből szőtt koronát viseltek, a gránátalma levét pedig a meddőség gyógyítására használták.

A gránátalma sokszor szerepel a Bibliában, a Korán pedig a paradicsomi kertekben termő gyümölcsök egyikeként említi. A hinduizmusban a gránátalma a jólétet és a termékenységet szimbolizálja.

pixabay.com

Érdemes még tudni a gránátalmáról

  • A gránátalma szó jelentése sok magos alma, és igazából egy nagy bogyó.
  • A fán hagyott rendkívül érett gyümölcs végül felrobban, így több száz mag hullhat a földre. Ezért kötődik a gránátalma neve a robbanószerkezethez, és maga a gyümölcs a termékenységhez.
  • A gránátalma kinyitása nehéz feladat lehet, a trükkje az, hogy vízben kell felnyitni. Kezdjük a nyitást enyhe bemetszéssel a bőrön, és ujjainkkal nyissuk ki a gyümölcsöt. Merítsük egy nagy tál vízbe. Hüvelykujjunkkal engedjük el a magokat – lesüllyednek az edény aljára, míg a fehér membránok a felszínre úsznak. Távolítsuk el a nem kívánt membránokat, és szűrjük le a vizet.
  • A gyümölcs egészben két hónapig eláll a hűtőszekrényben, de kimagozás után csak négy-öt napig tárolható. Le is lehet fagyasztani. Tegyük a magokat a fagyasztóba egy tálcára. Miután megfagytak, légmentesen záródó edényben tároljuk – egész évben használhatók.
  • Az eddig mért legnehezebb gránátalma 2,60 kilogramm súlyú, és Zhang Yuanpeng termesztette Kínában 2017. november 27-én.
Kapcsolódó
Szuperélelmiszer lehet a hamis banán
100 millió ember élelmezését fedezheti hamarosan.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik