Kertünk-Portánk

Így ültessük át biztonságosan a kaktuszt

freepik.com
freepik.com
Mivel lassú növekedésűek, a kaktuszok általában csak 3-4 évente, a gyorsabban növekvő fajták 2-3 évente igényelnek átültetést.

A kaktuszok igénytelen, de mutatós szobanövények, amelyeket szerencsére igen ritkán kell átültetni. Ezt nem is bánjuk, hiszen a tüskék miat az átültetés sokkal bonyolultabb, mint a többi szobanövény esetében. Ám azért nem megoldhatatlan feladat, így amikor a gyökerek elkezdenek kinyúlni az edény alján lévő vízelvezető lyukakon keresztül, vagy úgy tűnik, hogy a kaktusz kinőtte a helyét, ideje az átültetésnek, írja a thespruce.com.

Hogyan ültessük át a kaktuszt?

Sok fajtát éles tüskék díszítenek, amelyek védelmet nyújtanak a növény számára. Ez a kaktuszok átültetését is nehéz, néha veszélyes feladattá teszi. Egy kifejlett kaktusz biztonságos újraültetésének egyik legjobb módja az összetekert törölköző vagy az összehajtott újság. Jól jöhet egy pár vastag kertészkesztyű is. Nem felelnek meg a szövetből, vastag vászonból vagy bőrből készült kesztyűk, mivel a kaktuszok tüskéi könnyen áthatolnak a legtöbb szöveten.

Az átültetésre a tavasz eleje vagy közepe a legjobb időszak amikor a növény az aktív növekedési szakaszba lép. Ez biztosítja, hogy a kaktusznak legyen energiája ahhoz, hogy felépüljön a kezelés után, és megszokja az új környezetet.

freepik.com

A folyamatot mindig kesztyűben kell elvégezni. Első lépésként vegyük ki a kaktuszt a régi edényből. Ehhez, ha kell, tompa késsel vagy simítóval lazítsuk fel a talajt az edény széleinél. Ha szükséges, a kaktuszt több réteg újságpapírba tekerhetjük, hogy könnyebben megfoghassuk, de törülközőt is használhatunk a célra. Finoman mozgassuk ki a gyökérlabdát a régi cserépből.

Tipp: Magas kaktusz esetén a legjobb, ha kérünk segítséget, valakit, aki segít biztonságosan felemelni a növényt, míg lehúzzuk a cserepet.

Miután a kaktuszt eltávolítottuk a régi cserépből, a gyökérgolyót meg kell lazítani, és a régi talajt el kell dobni. Lassan haladjunk, és vigyázzunk, nehogy túl sok gyökér törjön le.

Amikor a gyökerek szabaddá válnak, érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e a gyökéren kártevő vagy betegség jele. Vágjuk le az elhalt vagy beteg gyökereket, szükség esetén pedig alkalmazzunk gombaölő szert.

freepik.com

Tipp: Ha a kaktusz gyökerei sérültek, hagyjuk a növényt levegőn száradni egy-négy napig (amíg a gyökerek teljesen megszáradnak), mielőtt beleültetnénk az új cserépbe.

Az átültetésre készen álló növényt tegyük bele az új cserépbe. Töltsük meg az alját kaktuszföld keverékkel. A törülközővel vagy újságpapírral óvatosan helyezzük a kaktuszt a cserépbe, és tartsuk a helyén, amíg megtöltjük a cserép többi részét földdel.

A frissen átültetett kaktuszt ne öntözzük azonnal, mert időre van szüksége, hogy megszokja az új körülményeket. Egy hét múlva folytathatjuk a szokásos öntözést.

A kaktuszok szívósak és alkalmazkodóképesek, a legtöbb fajta jól bírja az átültetést. Arra ügyeljünk, hogy a frissen átültetett kaktuszt az eredeti helyére tegyük vissza, hogy továbbra is ugyanolyan mennyiségű fényt és szellőzést kapjon, mint az átültetés előtt. Az a legjobb, ha sok napfény éri.

Kapcsolódó
Észrevettétek? Káprázatos geometriai mintázatokkal ajándékoz a természet
A természet bölcsessége megmutatkozik a szakrális geometriában is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik