Kertünk-Portánk

Érdemes-e tyúkot tartani a friss tojásért?

pixabay.com
pixabay.com
Az biztos, hogy a tojás darabja drágábbra jön ki, mint a bolti ára.

A dráguló élelmiszer miatt egyre többen gondolkodnak abban, hogy otthon termelik meg maguknak a betevőt. Igaz ez a zöldségekre, és igaz ez a tojásra is. Sokan döntenek úgy, hogy tyúkot tartanak a friss tojásért, és sokan úgy vágnak bele az állattartásba, hogy semmilyen tapasztalatuk nincs, írja a Kisalföld.

Pusztán gazdasági megfontolásból nem minden esetben éri meg tyúkot tartani. Természetesen azok, akik évek-évtizedek óta tartanak a háznál baromfit, tisztában vannak vele, mivel jár az állatok tartása, készülnek is előre: a kertben napraforgót, kukoricát, egyéb takarmánynövényeket nevelnek, és munka mellett sem okoz gondot számukra az állatok mindennapi ellátása.

Aki kutyát tart, felkészül rá, hogy négylábú kedvencét naponta többször le kell vinni. A tyúkokkal is foglalkozni kell, nem csak úgy elkapirgálnak az udvaron, erre azonban meglepő módon kevesebben gondolnak. A tyúkok hajnalban kelnek, a nappal együtt, ilyenkor szokás kiengedni őket kapirgálni, estefelé pedig, napnyugtával térnek vissza a helyükre. A tartásuk szagokkal, rágcsálókkal, több léggyel jár, és a hangokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Jó szomszédságnak vethet véget egy hangos kakas vagy a tyúkudvar állandó „zaja”. Ha külön tyúkudvart kerítünk le nekik, azzal is számolni kell, hogy ott többé nem lesz fű.

Óriási pofon volt, amikor észrevettem, hogy tavasszal kopasz maradt az udvarnak az a része, ahol a baromfik vannak. Nekünk soha nem voltak tyúkjaink, a feleségem pedig elegánsan elhallgatta ezt a részt. Sokat költöttem a pázsitra, de megoldottam az esztétikát mulccsal és szalmával. A friss tojásnak tényleg nincs párja, ám sok dologra oda kell figyelni, én is csak most tanulom

– mondta el a Kisalföldnek Kovács Gábor, aki családjával néhány éve költözött falura.

pixabay.com

Mennyi az annyi?

Egy előnevelt tojó 3–5 ezer forint is lehet, általában 5–10 tyúkot tartanak egyszerre. Kakas viszont csak akkor kell a házhoz, ha valaki szaporulatot is szeretne, csak a tojásért nem.

Sokan előre veteményeznek a tyúkjaiknak, napraforgót, kukoricát ültetnek, más azonban bolti keveréket vásárol. Ezek általában 25–40 kilós zsákokban kaphatók, s a fejlődési szakasznak megfelelően úgy állították őket össze, hogy megfelelő arányban vannak jelen bennük a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. Az áruk változó, a kisebb kiszerelések 6–10 ezer forint körül, a nagyobbak 15–25 ezer forintba kerülnek

– derül ki a közleményből.

A megfelelő takarmányozás nélkül a csirke nem nő, és nem lesz tojás sem. Az ételen túl a folyamatos vízellátásról is gondoskodni kell minden évszakban, s ugyanígy a vitaminokról is.

Összességében elmondható, hogy jó dolog a friss tojás, de jóval drágábba kerül, mint a bolti, hiszen mindennel együtt körülbelül 200 forintra jön ki a hobbitojások darabja, és ebben nincs is benne a mindennapi idő, amit a tyúkokra kell fordítani.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik