Mozaik

Emiatt sötét vagy világos színű a tojássárgája

Unsplash
Unsplash
Ha felütjük a boltban vásárolt tojásokat, néha egészen különböző színárnyalatú tojássárgákat találunk bennük a fakó sárgától az egészen telt narancssárgáig. Mi ennek az oka?

Sokan úgy tartják, hogy a sötétebb sárgája valamilyen szempontból jobb: frissebb vagy ízesebb. Ez azonban nem így van, a szín nem függ sem a frissességtől, sem pedig az ízétől, a tápanyagtartalmától – írja az Agrotrend.

Azt is sokan feltételezik, hogy a sárgájának a színe a tyúk élőhelyétől, származási helyétől függ. Ez féligazság, ugyanis nem annyira a helytől, mint inkább a tartási körülményektől, pontosabban a tápláléktól függ.

Ha a tyúk sok olyan takarmányt eszik, amiben narancssárga pigment található, például kukoricát, akkor a tojássárgája is narancsszínűbb lesz. Ha több búzát eszik, akkor a sárgája is világosabb marad.

Mivel a vásárlók körében közkedveltebb a sötétebb sárgája, többen ezzel ügyeskedni próbálnak, például pirospaprikával kevert takarmányt adnak a tyúkoknak – a mesterséges ételszínezékek használatát már korábban betiltották.

Kapcsolódó
Nemzeti színű zászlóval kell jelölni a tojásokat
A vásárlók lényegesen könnyebben tudnak így tájékozódni a termék származásával kapcsolatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik